28.04.2010

Sudraba grupā iekļuva uzņēmumi, kas mērķtiecīgi darbojas, lai īstenotu efektīvu ietekmes auditoriju iesaisti un ieviestu procesus, ar kuriem identificēt un vadīt riskus un iespējas.

Šajā grupā tika iekļauti SIA ABB, AS Aldaris, SIA Arčers, AS Balticovo, VAS Ceļu satiksmes drošības direkcija, SIA Cemex, AS Cēsu alus, SIA Electrolux Latvia, AS Latvenergo, SIA Statoil Latvia, AS Latvijas finieris, AS Latvijas gāze, SIA Rimi Latvia, AS Rīgas siltums, AS SEB banka, AS Swedbank, SIA TNT Latvia, AS Valmieras piens, AS Valmieras stikla šķiedra un SIA VTU Valmiera.

Bronzas grupā iekļuva uzņēmumi, kuri ir spēruši pirmos soļus, lai publiski komunicētu ar savu praksi būtiskākajos jautājumos par ietekmi uz vidi, sabiedrību, darba vidi un kopējo tirgu, tomēr rezultāti nav viendabīgi augsti visos rādītājos.

Šajā grupā iekļauti VAS Latvijas Pasts, SIA Binders, AS Brīvais vilnis, AS Daugavpils siltumtīkli, AS DHL Latvia, SIA Elsana, SIA Fazer maiznīca, SIA Fortum Jelgava, SIA Grifs AG, SIA Konekesko Latvia, SIA Latsin, AS Latvijas balzams, SIA Maxima Latvia, SIA Merks, Nordea banka, SIA Olimps, SIA Olympic Casino Latvia, AS RBSSKALS, SIA Rīgas satiksme, AS Siguldas Būvmeistars, SIA Skonto būve, SIA Skrivanek Baltic, SIA Tele 2, SIA Veolia vides serviss un SIA Vidzemes slimnīca.

Platīna un zelta grupā šoreiz netika iekļauts neviens uzņēmums. Platīna grupā varēja iekļūt uzņēmumi, kuri korporatīvo atbildību ir pilnībā integrējuši savā darbībā un kuros ir noteikti atbildīgie gan valdes, gan izpildītāju līmenī.Savukārt zelta grupā varēja iekļūt uzņēmumi, kuri demonstrē atklātību un caurspīdību, visus būtiskākos ilgtspējas aspektus komunicējot publiski.

Tā kā vidējais ilgtspējas vērtējums sasniedza tikai 45,96%, turklāt neviens no uzņēmumiem nespēja kvalificēties zelta un platīna kategorijām, eksperti Latvijas uzņēmumu rezultātus vērtē kā viduvējus, tomēr ar skaidru pozitīvas attīstības scenāriju.

"Uzslavējam uzņēmumu drosmi un apņēmību nopietnās anketas izpildē. Saprotam, ka kritēriji ir augsti, tomēr prasību latiņu neplānojam pazemināt, jo mūsu uzņēmumiem jādarbojas vienotā konkurences telpā ar citiem Eiropas Savienības uzņēmumiem," norāda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

"Esam iepriecināti, ka atsaucība jau pirmajā gadā bijusi tik augsta, turklāt vairākiem uzņēmumiem ir labas iespējas būtiski uzlabot savu rezultātu jau līdz nākamajam gadam. Šī pozitīvā tendence sakrīt ar indikatoriem, kuri liecina par mērķtiecīgu rāpšanos no bedres," uzsver Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle.

Pirmajā gadā Ilgtspējas indeksā piedalījušies 70 uzņēmumi, kas ir piecas reizes vairāk nekā Igaunijas korporatīvās sociālās atbildības indeksa pirmajā gadā. Eksperti uzskata, ka Latvijas uzņēmumu aktivitāti veicinājusi dziļāka krīze, kas mudina izmantot starptautisko pieredzi ilgtspējīga biznesa izveidē.

Ilgtspējas indeksadalībnieku vidējais rādītājs ir 45,96%. Kopumā ņemot, Latvijas uzņēmumi vislabāko sniegumu uzrādījuši plašākajā - darba vides sadaļā, kur vidējais vērtējums sasniedzis 54,3%, kamēr tirgus attiecību sadaļā tas ir kritiski zems - vidēji 37,3%. Vides, stratēģijas un sabiedrības sadaļas ir samērā līdzīgas - attiecīgi 47,8%, 46% un 44,4%.

"Darba vides anketā sadaļa bija ar ļoti augstām prasībām, tāpēc salīdzinoši labais vidējais rezultāts apliecina, ka mums Latvijā ir daudz izcilu piemēru, kuros uzņēmumu darbinieki ir labi aprūpēti. Turpretī tirgus attiecību novērtējums atbilst mūsu mentalitātei - katrs pats par sevi," komentē Ilgtspējas indeksa metodoloģijas izstrādāju - konsultāciju kompānijas Hauska & Partner - vadošais partneris Māris Plūme.

Ilgtspējas indeksainiciatori ir Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, bet tā realizācijā iesaistīti eksperti arī no Pasaules Dabas fonda, Ideju partneru fonda, SKDS, Lursoft, Latvijas Kvalitātes asociācijas un citi.

Indeksa metodoloģiju un projekta vadību nodrošina konsultāciju kompānija Hauska & Partner.

Ilgtspējas indekssLatvijā tiek veidots pirmo reizi, tā metodoloģija balstīta uz korporatīvās sociālās atbildības teoriju, kā arī starptautiskajiem indeksiem Dow Jones Sustainability Index un Business in the Community veidoto Corporate Responsibility Index.

Papildu informācija:

Dace Avena,

Ilgtspējas indeksakoordinatore

Mob. tālr.: + 371 29110260

E-pasts: dace.avena@ilgtspejasindekss.lv