21.10.2011

Sākot ar 2011.gada 1.novembri, pasta pakalpojumus iedzīvotājiem vēl 18 vietās visā Latvijā nodrošinās Latvijas Pasta pastnieki, kam ir pieredze šo pakalpojumu sniegšanā un kas vislabāk pārzina vietējo iedzīvotāju pasta pakalpojumu izmantošanas paradumus. Līdz ar to jau kopumā 20 Latvijas vietās pasta pakalpojumus nodrošinās pastnieki.

Visās 18 vietās pastnieki universālos pasta pakalpojumus nodrošinās piecas darba dienas nedēļā, un katru darbdienu pasta pakalpojumi būs pieejami vienu stundu. Tādējādi ik darba dienu noteiktā laikā iedzīvotājiem ir iespēja kvalitatīvu pasta pakalpojumu noformēšanai un saņemšanai. Vietu sarakstu, kur no 1.novembra pasta pakalpojumus iedzīvotājiem nodrošinās Latvijas Pasta pastnieki, lūdzu, skatīt šeit.

Pie pastnieka klienti var saņemt visus tradicionālos pasta pakalpojumus un atsevišķus papildu pakalpojumus: nosūtīt un saņemt iekšzemes un pārrobežu korespondenci (vēstules, bandroles, sīkpakas, pakas u.c.), apmaksāt komunālos un citus rēķinus (Latvenergo, Latvijas gāze, Lattelecom, LMT, Tele2, Bite), veikt iemaksu PNS kontā vai uz kontu kredītiestādē, abonēt presi, iegādāties pastmarkas un komercpreces.

Saņemot aicinājumu par reģistrēta sūtījuma saņemšanu, iedzīvotājiem, kuru apkalpes teritorijā pasta pakalpojumus sniegs Latvijas Pasta pastnieks, ir iespēja šo sūtījumu saņemt vai nu konkrētajā apkalpojošajā pasta nodaļā, vai arī pasta pakalpojumu sniegšanas vietās pie pastnieka, par to iepriekš telefoniski informējot attiecīgo piegādes punktu vai pastnieku.

Latvijas Pasts atgādina, ka klienti arī savā dzīvesvietā var saņemt vairākus pasta pakalpojumus: saņemt naudas pārvedumus, pensijas un pabalstus, apmaksāt komunālos un citus rēķinus, iegādāties pasta nodaļā pieejamās preces (tajā skaitā zvanu kartes, sadzīves un higiēnas preces u.c. komercpreces), abonēt preses izdevumus, nosūtīt pastkartes un vēstules, pieteikt sūtījumu piegādi mājās. Šajā gadījumā klientam jāsazinās ar apkalpojošo pastnieku vai piegādes punktu un jāpiesaka nepieciešamie pakalpojumi - pastnieks ieradīsies pie klienta mājās.

Patlaban jau 12 Latvijas vietās, kur pasta nodaļu darbība mazapdzīvotības un attiecīgi - pasta pakalpojumu izmantošanas zemās intensitātes dēļ ir nerentabla, pasta pamatpakalpojumu sniegšanas funkcijas Latvijas Pasts ir nodevis saviem sadarbības partneriem: Brantos un Zvirgzdenē tos nodrošina pastnieks, savukārt Audriņos (Rēzeknes novads), Daukstēs (Gulbenes novads), Ģikšos un Ieriķos (abi - Amatas novads), Īlē un Ukros (abi - Auces novads), Kantiniekos (Rēzeknes novads), Rencēnos (Burtnieku novads), Taureskalnā un Vīksnā (abi - Balvu novads) - vietējie komersanti.

Starpniecības tīkla izveide ir viens no Latvijas Pasta izstrādātā un Latvijas Republikas Ministru kabineta apstiprinātā biznesa plāna stratēģiskajiem uzdevumiem 2010. - 2014.gadam, pakāpeniski pasta pamatpakalpojumu funkcijas nododot uzņēmuma sadarbības partneriem vietās, kur atsevišķu pasta nodaļu darbība diemžēl ir nerentabla. Savukārt, nododot šo pakalpojumu sniegšanu sadarbības partnerim, ieguvēji ir gan iedzīvotāji, kas arī turpmāk var saņemt pasta pakalpojumus, turklāt daudz izdevīgākā laikā; gan Latvijas Pasts, kas tādējādi optimizē savus izdevumus; gan sadarbības partneri, kas dažādo sniegto pakalpojumu klāstu.

Citu Eiropas valstu pieredze liecina, ka starpnieku piesaiste pasta pakalpojumu nodrošināšanā ir efektīvs veids, kā optimizēt pasta operatora finanšu rādītājus. Savukārt starpniecības vietās šāds risinājums ļauj paaugstināt klientu plūsmu, tādējādi palielinot arī pasta pakalpojumu pārdošanas apjomus, kā arī pietuvināt pasta pakalpojumus klientam un viņa dzīvesvietai.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana; Latvijas Pasts sniedz arī filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu starpniecības, maksājumu, preses un mazumtirdzniecības pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kas nodarbina ap 5000 darbinieku.

 

Papildu informācija:
Gundega Vārpa,

VAS Latvijas Pasts

Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja

Tālr.: + 371 67608505

E-pasts:
gundega.varpa@pasts.lv
www.pasts.lv