07.10.2011

Pasaules Pasta savienības 192 dalībvalstīs, arī Latvijas Republikā, svētdien, 9.oktobrī, jau 42.reizi atzīmēs Pasaules pasta dienu. Šajā datumā tālajā 1874.gadā dibināta Pasaules pasta savienība, kas ir otra vecākā starptautiskā organizācija pasaulē un kuras mītne atrodas Šveices galvaspilsētā Bernē.

Pasaules pasta savienības dalībvalstu pasta iestādēs strādā aptuveni 5,5 miljoni darbinieku. Katru dienu vairāk nekā 600 000 pasta nodaļās visā pasaulē tiek apkalpots miljards klientu, un katru gadu tiek apstrādāti vairāk nekā 438 miljardi vēstuļu un seši miljardi paku. Pasta organizācijas visā pasaulē piedāvā plaša spektra elektroniskos, finanšu un loģistikas pakalpojumus.

Latvijas Pasts šajā plašajā kolēģu saimē darbojas ar 625 pasta nodaļām un nepilniem pieciem tūkstošiem darbinieku, kas ik dienu apstrādā ap 112 400 vēstuļu un ap 850 paku sūtījumu.

"Kaut gan Latvijas Pasts pievēršas pakalpojumu modernizācijai un mūsdienu tehnoloģiju sniegtajām iespējām, joprojām daudzviet tieši pasts un pastnieks ir reālā saikne ar ārpasauli. Var nebūt bankas vai veikala, bet pasta sūtījumus piegādā un pasta pakalpojumus saņem iedzīvotāji visā Latvijas teritorijā, pat vistālākajā un vientuļākajā viensētā," uzsver Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Aigars Vītols. Sveicot kolēģus Latvijā un pasaulē, A.Vītols aicina: "Ar roku rakstītais vārds vienmēr būs personiskāks un sirsnīgāks, tāpēc aicinu neaizmirst pašu tradicionālāko pasta izmantošanas formu - vēstules nosūtīšanu draugam vai citam tuvam cilvēkam."

Pasaules pasta savienība ir galvenā sadarbības organizācija starp pasta pakalpojumu sniedzējiem, palīdzot nodrošināt universālu tīklu, kas sniedz iespēju visām 192 dalībvalstīm sekot līdzi pasta produktu un pakalpojumu jaunumiem. Organizācija pilda konsultāciju, starpniecības un sadarbības lomu un nodrošina tehnisko palīdzību jautājumos, kuros tā nepieciešama. Savienība izstrādā starptautiskā pasta apmaiņas noteikumus un sniedz ieteikumus vēstuļu, paku un finanšu pakalpojumu apjoma palielināšanai, kā arī klientu apkalpošanas kvalitātes uzlabošanai.

Latvijas Pasts ir arī divu reģionālu straptautisku pasta nozares organizāciju biedrs; tās ir 1993.gadā dibinātā PostEurop, kas apvieno 49 Eiropas valstu noteiktos pasta operatorus, un 1994.gadā dibinātā Baltijas Pasta savienība.

Infografiku par Latvijas Pastu aplūko šeit.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana; Latvijas Pasts sniedz arī filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu starpniecības, maksājumu, preses un mazumtirdzniecības pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kas nodarbina ap 5000 darbinieku.

Papildu informācija:
Gundega Vārpa,
VAS Latvijas Pasts
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: + 371 67608505
E-pasts: gundega.varpa@pasts.lv
www.pasts.lv