30.09.2011

1.oktobrī stājas spēkā grozījumi likumā Par pievienotās vērtības nodokli un tā ietekmē samazinās tarifs arī atsevišķiem Latvijas Pasta pakalpojumiem. Grozījumi paredz, ka ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) neapliek tādu vēstuļu korespondenci, kuras svars nepārsniedz divus kilogramus un tādas pasta pakas, kuru svars nepārsniedz 10 kilogramus.

Līdz šim 22% PVN likme tika piemērota, bet turpmāk tarifu grupā bez PVN tiks uzskaitīti šādi pasta sūtījumi:

  • iekšzemes vēstuļu korespondences (vēstules, bandroles, sīkpakas) sūtījumi svarā no 50 gramiem līdz 2 kilogramiem;
  • pārrobežu vēstuļu korespondences (vēstules, bandroles, sīkpakas) sūtījumi uz Eiropas Savienības dalībvalstīm svarā no 50 gramiem līdz 2 kilogramiem;
  • iekšzemes pasta paku sūtījumi svarā līdz 10 kilogramiem;
  • pārrobežu pasta paku sūtījumi uz Eiropas Savienības dalībvalstīm svarā līdz 10 kilogramiem.

Tas nozīmē, ka, piemēram, 50 - 100 gramus smaga A klases vēstule pārsūtīšanai pa Latviju sākot ar 1.oktobri klientam izmaksās 40 santīmus iepriekšējo 49 santīmu vietā. Uz Lielbritāniju nosūtītas A klases pasta pakas, kuras svars ir 9 - 10 kg, tarifs turpmāk būs Ls 22,95, iepriekš - Ls 28,00.

Savukārt 0% PVN likme tika piemērota, bet turpmāk tarifu grupā bez PVN tiks uzskaitīti šādi pasta sūtījumi:

  • pārrobežu vēstuļu korespondences (vēstules, bandroles, sīkpakas) sūtījumi ārpus Eiropas Savienības dalībvalstīm svarā no 50 gramiem līdz 2 kilogramiem;
  • pārrobežu pasta paku sūtījumi ārpus Eiropas Savienības dalībvalstīm svarā līdz 10 kilogramiem.

Šajā kategorijā pasta sūtījumu tarifs nemainās, jo iepriekš piemērotā PVN likme bija 0%.

Šādu grozījumu likumā Par pievienotās vērtības nodokli pamatojums - novērst Latvijas Republikā noteiktā pievienotās vērtības nodokļa regulējuma attiecībā uz atbrīvojumiem pasta pakalpojumiem neatbilstību Padomes 2006.gada 28.novembra direktīvas 2006/112/EK par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu 132.panta 1.punkta a apakšpunktam un Eiropas Savienības Tiesas 2009.gada 23.aprīļa nolēmumam lietā C-357/07.

Ar jaunajiem pasta sūtījumu tarifiem iespējams iepazīties šeit.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana; Latvijas Pasts sniedz arī filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu starpniecības, maksājumu, preses un mazumtirdzniecības pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kas nodarbina ap 5000 darbinieku.

Papildu informācija:
Agija Tērauda,
VAS Latvijas Pasts

sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: +371 67608504
E-pasts: agija.terauda@pasts.lv

www.pasts.lv