02.01.2012

Atjaunotajam Latvijas Republikas pasta uzņēmumam - šogad 20 gadu, pastam Latvijas teritorijā - 380 gadu jubileja

1992.gada 2.janvārī pēc vairākām reorganizācijām neatkarību atguvušajā Latvijas Republikā tika oficiāli izveidots valsts uzņēmums Latvijas Pasts. Tiem laikiem radikālas reformas rezultātā pasta satiksme tika atdalīta no telekomunikācijām, izveidojot divus Latvijas valsts uzņēmumus: Latvijas Pastu un Lattelekom. Apvienojot līdz reorganizācijai pastāvējušos daudzos mazos valsts pasta sakaru uzņēmumus, no 1992.gada 1.janvāra darbību uzsāka viens uzņēmums Latvijas Pasts ar filiālēm visos rajonos atbilstoši tābrīža administratīvi teritoriālajam iedalījumam.

Savukārt 380 gadu šogad apritēs kopš pirmās pasta iestādes dibināšanas tagadējās Latvijas Republikas teritorijā. Par to uzskatāms privātais tirgotāju pasta kantoris, ko 1632.gadā Rīgā dibināja zviedru pastmeistars Jēkabs Bekers (Jakob Becker). Sākotnēji šis pasta kantoris uzturēja regulāru satiksmi starp Rīgu un Klaipēdu, kalpojot galvenokārt tirdzniecības vajadzībām. Taču jau drīz, vēl tajā pašā 1632.gadā, līdz ar zirgu pasta iekārtošanu Vidzemē un pasta ceļu noorganizēšanu pirmā Rīgas pasta kantora darbības lauks tika paplašināts, aicinot tā pakalpojumus izmantot jebkuru maksātspējīgu klientu.

Jau drīz pēc pasta iestādes nodibināšanas 1632.gadā Rīgā sākās aktīva pasta apmaiņa ar daudzām Rietumeiropas pilsētām, līdz pat Venēcijai un Parīzei. Tādējādi pašreizējā Latvijas galvaspilsēta jau no 17.gadsimta kļuva par svarīgu pasta satiksmes mezgla punktu.

Patlaban Latvijas Pasts ir Latvijas valstij pilnībā piederoša akciju sabiedrība, kas apvieno 4600 darbinieku kolektīvu, no kuriem lielāko daļu veido pasta nodaļu operatori un pastnieki - vairāk nekā 3000 strādājošo. Latvijas Pastam ir ap 600 pasta nodaļu, un Latvijas Pasts nodrošina visa veida pasta sūtījumu piegādi adresātiem gan Latvijā, gan pasaulē.

Latvijas Republika un tās universālā pasta pakalpojuma sniegšanas uzņēmums Latvijas Pasts ir pārstāvēts vsās nozīmīgākajās starptautiskajās un reģionālajās pasta organizācijās. Latvijas Republika ir Pasaules Pasta savienības (Universal Postal Union) dalībniece, un Latvijas Pasts darbojas gan Eiropas publisko pasta organizāciju asociācijā PostEurop, gan arī Baltijas Pasta savienībā.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana; LatvijasPasts sniedz arī filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu starpniecības, maksājumu, preses un mazumtirdzniecības pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kas nodarbina ap 4600 darbinieku.

Gundega Vārpa,
VAS Latvijas Pasts
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: +371 67608505
E-pasts: gundega.varpa@pasts.lv
www.pasts.lv