05.03.2012

Par godu Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza 100 gadu jubilejai, Latvijas Pasts izdos speciālu pastmarku sēriju, uz kurām atveidos vairākus Zooloģiskā dārza iemītniekus. Jauno pastmarku sēriju plānots izdot 2012.gada aprīlī.

Pastmarku sērijā tiks attēloti trīs Rīgas Zooloģiskā dārza iemītnieki, kurus atspoguļošanai uz pastmarkām Latvijas Pasts izvēlējās kopā ar Zooloģiskā dārza speciālistiem. Visi trīs dzīvnieki šajā simtgades periodā ir bijuši nozīmīgi Rīgas Zooloģiskā dārza darbības un attīstības simboli, tāpēc jau aprīlī Eiropas kokvarde, kiangs un lauva būs redzami Latvijas Pasta jaunākajā pastmarku sērijā Rīgas Zooloģiskajam dārzam - 100. Pie šo dzīvnieku atveidošanas uz pastmarkām patlaban aktīvi strādā pazīstamais mākslinieks Ludis Danilāns.

Eiropas kokvardes iekļaušana topošajā pastmarku sērijā ir saistīta ar 1988.gadā Rīgas Zooloģiskā dārza speciālistu uzsākto Eiropas praksē unikālo šīs tolaik Latvijā izzudušās abinieku sugas atkalatjaunošanas projektu. Projekta rezultāts ir veselīga kokvaržu savvaļas populācija Kurzemē.

Savukārt Rīgas kiangi, kas Rīgas Zooloģiskā dārza kolekcijā ir no 1957.gada, līdz pat 1980.gadam bija vienīgie savas sugas pārstāvji zoodārzos ārpus Ķīnas. Līdz šim Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzimis vairāk nekā 100 kiangu kumeļu. Tagad zoodārza kiangu grupa mīt ārpilsētas bāzē Cīruļi.

Tikmēr lauvas jau kopš 18.gs. beigām, kad radās mūsdienu zoodārzi, vienmēr bijusi tā dzīvnieku suga, kuru apmeklētāji noteikti vēlas aplūkot, ierodoties zooloģiskajā dārzā. Lauvas bedre bija viena no pirmajām dzīvnieku mītnēm arī 1912.gadā dibinātajā Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Tagadējo Lauvu māju uzbūvēja 1938.gadā par Rīgas pilsētas līdzekļiem. Šo zvēru uzskatot par Rīgas simbolu. Zelta lauvas, kas tur vairogu, attēlotas arī pašreizējā Rīgas pilsētas ģerbonī, kas tagadējā izskatā apstiprināts 1925.gadā.

Ideja par nepieciešamību veidot Zooloģisko dārzu Rīgā apspriesta jau 19.gs. beigās. Par Rīgas Zooloģiskā dārza dzimšanas dienu kļuva 1912.gada 14.oktobris. Tolaik zoodārzā varēja iepazīties ar 88 sugu dzīvniekiem.Zooloģiskā dārza plānu izveidoja slavenais ainavu arhitekts Georgs Kūfalts, un tā ēkas projektēja arhitekts Hermanis Zeiberlihs.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana; LatvijasPasts sniedz arī filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu starpniecības, maksājumu, preses un mazumtirdzniecības pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kas nodarbina ap 4600 darbinieku.

 

Papildu informācija:
Zane Plone,
VAS Latvijas Pasts
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts:zane.plone@pasts.lv