02.05.2012

Pēc vairāku gadu intensīvām pārrunām Latvijas Pasts ar Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrību (LSAB) un Latvijas Pasta arodbiedrību (LPA) ir noslēdzis visas puses apmierinošu darba koplīgumu, aizstājot iepriekšējo koplīguma redakciju, kas bija spēkā jau kopš 1999.gada. Koplīgumu parakstīja Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs, LSAB prezidente Zoja Semjonova un LPA valdes priekšsēdētāja Regīna Šmitmane. Jaunais koplīgums ir modernizēts un atbilstošs mūsdienu sociālā dialoga principiem.

Jaunajā darba koplīgumā iekļauti noteikumi par darba un darba samaksas nosacījumiem, darbinieku sociālo aizsardzību, darba un atpūtas laiku, darba aizsardzību un citiem pasākumiem, paredzot gan Latvijas Pasta, gan arodbiedrību saistības koplīguma izpildē. 22% koplīgumā iekļauto nosacījumu atšķiras no iepriekšējās redakcijas, un 13% nosacījumu pēc arodbiedrību atzinuma ir uzskatāmi par jauniem ieguvumiem Latvijas Pastā strādājošajiem.

Sarunas par Latvijas Pasta jauna darba koplīguma slēgšanu risinājušās jau ilgstošu laika periodu vairāku gadu garumā, līdz šogad visām pusēm izdevies panākt vienošanos par jaunā darba koplīguma noteikumiem. LSAB prezidente Z.Semjonova arodbiedrības un Latvijas Pasta vadības sanāksmē pirms koplīguma parakstīšanas atzina, ka Latvijas Pasta un arodbiedrību sadarbības pamatā ir sociālais dialogs, un uzsvēra Latvijas Pasta administrācijas atsaucību arodbiedrības domu uzklausīšanā saistībā ar uzņēmuma attīstības plānu īstenošanu.

Savukārt Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs M.Kleinbergs skaidroja reformu īstenošanas nepieciešamību uzņēmumā rekordīsā laikā - līdz šā gada beigām, lai "2013.gadā, pilnībā atveroties pasta tirgum, Latvijas Pasts būtu konkurētspējīgs". Patlaban īstenotās reformas ietver gan administratīvo izmaksu samazināšanu, gan ieņēmumu palielināšanu. "Šobrīd strādājam diezgan agresīvi, lai atgūtu iepriekšējos gados zaudētos klientus, un tas mums arī izdodas," Latvijas Pasta darbinieku pārstāvjus informēja M.Kleinbergs.

Saskaņā ar Darba likumu darba koplīgumā puses vienojas par noteikumiem, kas regulē darba tiesisko attiecību saturu. Darba koplīgums ir darba devēja un darbinieku rakstiska vienošanās, kas paredz darbiniekiem labvēlīgākus noteikumus nekā noteikts Darba likumā un citos darba tiesisko attiecību regulējošos normatīvajos aktos.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4500 darbinieku.

Papildu informācija:
Gundega Vārpa,
VAS Latvijas Pasts
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: + 371 67608505
E-pasts: gundega.varpa@pasts.lv