Latvijas Pasta 302 pasta nodaļās divu nedēļu laikā pret eiro samainīti gandrīz 15 miljoni latu

15.01.2014

Latvijas Pasta 302 pasta nodaļās divu nedēļu laikā pret eiro samainīti gandrīz 15 miljoni latu

2014.gada pirmajās divās nedēļās, no 2. līdz 14.janvārim, kad Latvijā bija iespējams norēķināties gan latos, gan eiro, Latvijas Pasta 302 pasta nodaļās, kurās notiek latu maiņa pret eiro, apmainīti nepilni 15 miljoni latu. Gada pirmajās dienās maiņas aktivitāte bija vislielākā, saglabājot faktiski nemainīgi augstu līmeni līdz pagājušās darba nedēļas beigām un tad pakāpeniski pa dienām jau samazinoties.

Piemēram, pirmajā 2014.gada darbdienā, 2.janvārī, Latvijas Pastā pret eiro tika samainīti nepilni 1,2 miljoni latu, 3.janvārī - 1,9 miljoni latu, bet 4.janvārī - 1,6 miljoni latu, attiecīgi līdzīgiem rādītājiem saglabājoties līdz 9.janvārim. Savukārt 13.janvārī samainīts 1 miljons latu, bet 14.janvārī - nedaudz vairāk kā 0,9 miljoni latu.

"Latvijas Pasta nodaļās apmainītais naudas apjoms liecina, ka Latvijas Pasts veiksmīgi nodrošina latu maiņu pret eiro, kaut gan tā nebūt nav mūsu uzņēmuma ikdienas funkcija. Lai to izdarītu, mums faktiski gada garumā bija jāveic ļoti vērienīgas izmaiņas ikdienas darbā, jāīsteno darbinieku papildu apmācība un daudz stingrāku drošības pasākumu ieviešana. Taču, spriežot pēc līdzšinējiem maiņas rezultātiem, viss papildu ieguldītais darbs ir nesis atdevi, un Latvijas Pasts ir spējis palīdzēt iedzīvotājiem vietās, kur citu iespēju naudas maiņai nav," uzsver Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs.

14.janvārī beidzoties dubultās valūtas aprites periodam, latu bezmaksas maiņa pret eiro Latvijas Pasta 302 nodaļās turpināsies līdz pat 31.martam. Šīs nodaļas ir noteiktas ar Ministru kabineta noteikumiem par pasta pakalpojumu sniegšanas vietām latu apmaiņai pret eiro vietās, kur nav pieejami banku pakalpojumi un bankomāti, un tās iespējams identificēt pēc speciālām uzlīmēm, kuras paraugu iespējams aplūkot šeit.

Noskaidrot dzīvesvietai tuvāko naudas maiņas nodaļu iespējams Latvijas Pasta interneta vietnē www.eiropasts.lv, kur ievietots arī visu 302 nodaļu saraksts pa reģioniem un interaktīva šo nodaļu meklēšanas karte - maiņas nodaļu saraksts apskatāms šeit. Naudas apmaiņas nodaļas var noskaidrot, arī zvanot pa Latvijas Pasta informatīvajiem tālruņiem 67008001 vai 27008001, tāpat nodaļu saraksts pieejams informatīvajos bukletos visās Latvijas Pasta nodaļās.

Atbilstoši Eiro ieviešanas kārtības likuma normām Latvijas Pasts noteicis kārtību veiksmīga maiņas procesa nodrošināšanai virs 3000 latu. Lai kādā no 302 Latvijas Pasta nodaļām varētu samainīt par 3000 latu lielāku naudas summu, jāveic iepriekšēja rezervācija tajā pašā nodaļā, kur plānots veikt naudas maiņu. Trīs dienas iepriekš attiecīgajā pasta nodaļā jāierodas ar personu apliecinošu dokumentu un jāaizpilda iesniegums, norādot maiņai nepieciešamo summu. Savukārt pēc trim dienām tajā pašā nodaļā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, ir iespēja samainīt iepriekš pieteikto summu.

Savukārt latus pret eiro bezskaidrā naudā iespējams samainīt jebkurā Latvijas Pasta nodaļā, atverot maksājumu kontu Pasta norēķinu sistēmā. Konta atvēršana fiziskai personai jebkurā Latvijas Pasta nodaļā ir bez maksas, un no tā var veikt bezskaidras naudas pārskaitījumus uz citas fiziskas vai juridiskas personas kontu gan Pasta norēķinu sistēmā, gan bankā - kā Latvijā, tā ārzemēs. No konta ērti apmaksāt arī īres un komunālos rēķinus, saņemt pensiju vai pabalstus.

 

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku.

Papildu informācija:
Gundega Vārpa
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: +371 67608505
E-pasts:gundega.varpa@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts;facebook.com/latvijas.pasts