Latvijas Pasts aicina pirmssvētku sūtījumus sagatavot un noformēt savlaicīgi; būtiski norādīt precīzu adresi

08.12.2014

Latvijas Pasts aicina pirmssvētku sūtījumus sagatavot un noformēt savlaicīgi; būtiski norādīt precīzu adresi

Gada nogale tradicionāli ir noslogotākais darba periods pasta iestādēm visā pasaulē, turklāt līdz ar Ziemassvētku un Jaunā gada atpūtas dienām brīvdienās dodas arī ārvalstu pasta uzņēmumu darbinieki, tāpēc, lai sūtījums adresātu sasniegtu pirms svētkiem, ir būtiski to noformēt un nosūtīt savlaicīgi. Tikpat būtisks nosacījums sūtījuma laicīgai piegādei ir precīzi norādīta adrese un sūtījuma vērtībai atbilstošu pastmarku izvēle.

Pirmais un galvenais nosacījums, ko klientiem vajadzētu ņemt vērā saspringtajā laikā pirms Ziemassvētkiem un Jaunā gada, ir sūtījumu savlaicīga noformēšana un nodošana tālākai nosūtīšanai. Vairāku lielo valstu pasta operatori šajā laikā pat nosaka īpašus termiņus, līdz kuriem sūtījumam jābūt piegādātam viņu valstīs, lai adresāts to saņemtu līdz svētkiem. Pagaidām šādu informāciju ir sniegusi, piemēram, Ķīna un ASV: Savienotajās Valstīs vēstuļu sūtījumiem jāatrodas jau 15.decembrī, bet pakām vēl agrāk –13.decembrī.

Lai saņēmējs apsveikumu vai dāvanu paciņu saņemtu laikus, tikpat būtiski ir norādīt precīzu adresi: svarīga sastāvdaļa ir ne tikai pareizi uzrakstīts ielas nosaukums, mājas vai dzīvokļa numurs, bet arī indekss. Kaut gan arī sūtījums ar kļūdainu indeksu agri vai vēlu sasniegs adresātu, tomēr šāds sūtījums ceļos ilgāk, jo primāri sūtījumi tiek šķiroti, pamatojoties uz norādīto indeksu.

Sūtītājam arī jāraugās, lai viņa sūtījums tiek apmaksāts ar atbilstošas nominālvērtības pastmarkām: ja sūtījumu noformē pasta nodaļā, šo vērtību precīzi noteiks nodaļas darbinieki, bet, ja to dara pats sūtītājs, ir vēlams vēlreiz attiecīgos datus pārbaudīt Latvijas Pasta mājas lapā ievietotajā cenrādī vai izmantojot tajā pieejamo tarifu kalkulatoru, ar kura palīdzību ērti iespējams aprēķināt sava sūtījuma izmaksas.

Latvijas Pasts īpaši aicina Latvijas mazos iedzīvotājus neaizmirst nosūtīt vēstuli Ziemassvētku vecītim, bet bērnu vecākus – pārliecināties, ka uz vēstules norādīta precīza Ziemassvētku vecīša adrese un uzlīmētas atbilstoša nomināla pastmarkas, lai vēstule veiksmīgi sasniegtu adresātu.

Visas vēstules, kuras bērni sūta Ziemassvētku vecītim, Latvijas Pasts nogādā Ziemassvētku vecīša biroja pastkastītē. Savukārt, ja uz vēstules kā saņēmējs ir norādīts Santa Klauss vai Salatēvs, sūtījums attiecīgi sasniedz vecīti Somijā vai Krievijā. Lai vēstule sasniegtu Ziemassvētku vecīša pastkastīti, uz tās jānorāda precīza adrese, pievienojot atbilstošas nominālvērtības pastmarkas. Vienkāršu A klases vēstuli Ziemassvētku vecītim Latvijā iespējams nosūtīt, izmantojot pastmarku ar nominālvērtību € 0,57, vienkāršu B klases vēstuli – € 0,50; Santa Klausam Somijā – ar nominālvērtību € 0,78 A klases vienkāršai vēstulei un € 0,71 vienkāršai B klases vēstulei, bet Salatēvam Krievijā – vienkāršai A klases vēstulei ar nominālvērtību € 0,85 un vienkāršai B klases vēstulei ar nominālvērtību € 0,78.

Ziemassvētku vecīša adreses
Ziemassvētku vecīša birojs 
Smiltnieki, 
Ziemupe, Vērgales pagasts, 
Pāvilostas novads, 
Latvija 
LV-3463

Ziemassvētku vecītis Rūķupē
Ziemupes pasts,
Ziemupe, Vērgales pagasts,
Pāvilostas novads,
Latvija
LV-3463

Santa Klausa adrese
Santa Claus 
Arctic Circle 
96930 
Rovaniemi 
Finland 

Salatēva adrese:
162340
Россия
Вологодская область
Город Великий Устюг
Дом Деда Мороза

Lai Ziemassvētku apsveikumi adresātu sasniegtu laikus, Latvijas Pasts aicina ikvienu iedzīvotāju sūtījumu izsūtīšanu neatlikt uz pēdējo brīdi.

 

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 4200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām TNS Latvia, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

 

Papildu informācija:
Gundega Vārpa,
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: +371 67608505
E-pasts: gundega.varpa@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts; facebook.com/latvijas.pasts