Latvijas Pasts aicina Pasta norēķinu sistēmas klientus aktualizēt savu personu apliecinošo dokumentu datus

07.03.2017

Latvijas Pasts aicina Pasta norēķinu sistēmas klientus aktualizēt savu personu apliecinošo dokumentu datus

Latvijas Pasts aicina visus klientus, kuri izmanto maksājumu kontus Pasta norēķinu sistēmā (PNS) un kuru personu apliecinošie dokumenti kopš konta atvēršanas brīža ir mainīti, līdz 2017.gada 1.jūnijam aktualizēt savus personu apliecinošo dokumentu datus, nodrošinot Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā ietverto prasību izpildi. Klientiem, kuru personu apliecinošo dokumentu derīguma termiņš kopš PNS konta atvēršanas joprojām ir spēkā, dati būs jāatjaunina brīdī, kad dokumenta derīguma termiņš būs beidzies un tiks saņemts jauns dokuments.

PNS kontu īpašnieki savus personu apliecinošo dokumentu datus var aktualizēt jebkurā pasta nodaļā līdz 2017.gada 1.jūnijam – lai to izdarītu, uz pasta nodaļu nav jādodas speciāli, jo datus iespējams atjaunot, veicot maksājumu vai saņemot naudu no sava konta. Datu aktualizēšana attiecas tikai uz tiem klientiem, kuru personu apliecinošie dokumenti kopš PNS konta atvēršanas tikuši mainīti, bet klientiem, kuru personu apliecinošie dokumenti no PNS konta atvēršanas brīža nav mainījušies, datu atjaunošana būs jāveic tikai pēc dokumenta derīguma termiņa beigām un jauna personu apliecinoša dokumenta saņemšanas. 

Aktualizējot datus, pasta nodaļas operators sistēmā ievada klienta iesniegtā jaunā personu apliecinošā dokumenta datus un pievieno tai šā dokumenta kopiju, ko klientam iespējams pašam iesniegt nodaļā vai lielākajā daļā nodaļu – arī nokopēt uz vietas.

PNS datu uzskaites uzlabošana un aktualizācija tiek īstenota, nodrošinot Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma 17.panta prasības, kas attiecas arī uz Latvijas Pastu kā maksājumu pakalpojumu sniedzēju. Ikvienam PNS konta īpašniekam, uz kuru attiecas nosacījums par personu apliecinošā dokumenta datu atjaunināšanu līdz 2017.gada 1.jūnijam, bet kurš datus nebūs aktualizējis, tas būs jāizdara pēc šī datuma brīdī, kad klients vēlēsies izmantot savu kontu.

Jāatgādina, ka 2016.gada 29.februārī spēkā stājās arī izmaiņas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, mainot politiski nozīmīgas personas definīciju un uzliekot pienākumu bankām un finanšu iestādēm noteikt, kuri no klientiem un klientu patiesajiem labuma guvējiem ir uzskatāmi par politiski nozīmīgām personām. 

Tāpēc arī Latvijas Pasts, kas uztur PNS un tādējādi ir uzskatāms par finanšu iestādi minētā likuma izpratnē, jau kopš likuma grozījumu stāšanās spēkā aicina PNS kontu īpašniekus aizpildīt klienta anketu. Klienti, kas anketu nav aizpildījuši, nevar veikt darbības ar savu PNS kontu.

PNS atvērti nepilni 300 000 maksājumu kontu.


Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām TNS Latvia, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju TNS, Ipsos un Quotas starpniecību. 


Papildu informācija:
Gundega Vārpa
Ārējo komunikāciju vadītāja
Tālr.: +371 67608505
E-pasts: pr@pasts.lv; gundega.varpa@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts
facebook.com/latvijas.pasts