192 Pasaules Pasta savienības dalībvalstīs atzīmē jau 48. Pasaules pasta dienu

09.10.2017

192 Pasaules Pasta savienības dalībvalstīs atzīmē jau 48. Pasaules pasta dienu

Šodien, 2017.gada 9.oktobrī, Pasaules Pasta savienības 192 dalībvalstīs, arī Latvijā, jau 48.reizi atzīmē Pasaules pasta dienu. Šajā datumā Šveices pilsētā Bernē 1874.gadā dibināta Pasaules Pasta savienība, kas ir otra vecākā starptautiskā organizācija pasaulē. Mūsdienu digitālās ēras laikā pasaules pasta nozare piedzīvo būtisku transformāciju, pieaugot e-komercijas lomai un tās sūtījumu skaitam, tomēr joprojām tieši pasta darbinieki ir tie, kas nodrošina korespondences saņemšanu un informācijas pieejamību arī vistālākajos reģionos. 

Pasaules Pasta savienības dalībvalstu pasta iestādēs strādā vairāk nekā  pieci miljoni darbinieku gandrīz 691 000 pasta nodaļās visā pasaulē, piedāvājot plaša spektra elektroniskos, finanšu un loģistikas pakalpojumus. Katru gadu dalībvalstīs tiek apstrādāti vairāk nekā 320 miljardi vēstuļu un gandrīz astoņi miljardi paku sūtījumu. 

Latviju Pasaules Pasta savienības dalībvalstu pasta iestāžu vidū pārstāv Latvijas Pasts – lielākais šīs nozares uzņēmums valstī ar vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietām, kurās strādā vairāk nekā 4200 darbinieku, kas ik dienu apstrādā vidēji 25 000 vēstuļu un 33 000 paku un sīkpaku sūtījumu. 

Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns uzsver: “Pateicoties mūsu pastniekiem, pasta nodaļu operatoriem, kurjeriem, sūtījumu apstrādātājiem, šķirotājiem un šoferiem, kā arī visiem citiem Latvijas Pastā strādājošajiem, ikviens Latvijas iedzīvotājs saņem tos sūtījumus, kas viņam ir nepieciešami. Arī visattālākajās lauku viensētās dzīvojošajiem tieši Latvijas Pasts nodrošina gan informatīvo pieejamību, piegādājot drukātos preses izdevumus, gan saikni ar ārpasauli vēstuļu korespondences veidā, gan finanšu pakalpojumus. Tāpēc šodien saku lielu paldies visiem saviem kolēģiem uzņēmuma lielajā saimē!”

Lai arī tradicionālo pasta pakalpojumu izmantošana visā pasaulē samazinās, vienlaikus pieaug e-komercijas sūtījumu skaits. Latvijas Pasts ir aktīvi iesaistījies interneta sūtījumu apkalpošanā, tostarp izstrādājot individuālus datu apmaiņas risinājumus konkrētu klientu vajadzībām un nodrošinot sūtījumu saņēmējiem izdevīgus izsniegšanas apstākļus. Piemēram, par inovatīvu Eiropas pasta organizāciju mērogā atzīts Latvijas Pasta risinājums, piedāvājot klientiem e-komercijas sūtījumus 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā izņemt gandrīz 60 Circle-K degvielas uzpildes stacijās visā valsts teritorijā.

Pasaules Pasta savienība ir galvenā pasta pakalpojumu sniedzēju sadarbības organizācija, palīdzot nodrošināt universālu tīklu, kas sniedz iespēju visām 192 dalībvalstīm sekot līdzi pasta produktu un pakalpojumu jaunumiem. Savienība izstrādā starptautiskā pasta apmaiņas noteikumus un sniedz ieteikumus vēstuļu, paku un finanšu pakalpojumu apjoma palielināšanai, kā arī klientu apkalpošanas kvalitātes uzlabošanai.

 

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

 

Sīkākai informācijai:
Vineta Danielsone | Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: +371 67608504 
E-pasts: pr@pasts.lv; vineta.danielsone@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts | facebook.com/latvijas.pasts