Latvijas Pasts turpmāk daļu naudas līdzekļu izvietos valdību obligācijās

14.08.2023

Latvijas Pasts turpmāk daļu naudas līdzekļu izvietos valdību obligācijās

Sākot ar šī gada augustu, Latvijas Pasts valdību obligācijās izvietos daļu maksājumu pakalpojumu klientu finanšu līdzekļu, palielinot šo klientu līdzekļu drošību. Šādi Latvijas Pasts ir paredzējis izvietot līdz 30 miljoniem eiro.

“Inflācija, ģeopolitiskie riski un ekonomikas neprognozējamība uztrauc ikvienu iedzīvotāju, it īpaši domājot par sava īpašuma vai uzkrājumu drošību. Latvijas Pasts kā finanšu pakalpojumu nodrošinātājs jau ilgstoši glabā savu klientu finanšu līdzekļus un vienlaikus ir atbildīgs par šo līdzekļu drošību. Naudas līdzekļu izvietošana šādos vērtspapīros ir viens no drošākajiem veidiem finanšu līdzekļu pārvaldībai, tādēļ pieņēmām lēmumu izvietot līdzekļus parāda vērtspapīros,” norāda Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Līdzekļu izvietošanu Latvijas Pasts veiks saskaņā ar konservatīvu ieguldījumu stratēģiju. Saskaņā ar to finanšu līdzekļi tiks ieguldīti centrālo valdību parāda vērtspapīros jeb obligācijās, kas denominētas eiro valūtā un tās emitējusi Eiropas Savienības un/vai Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalsts, un kuru vismaz viena no reitingu aģentūrām – Moody’s, Standard & Poor’s vai Fitch – novērtējusi ar visaugstākajiem kredītreitingiem. Latvijas Pasts ir paredzējis iegādāties Baltijas valstu un Vācijas valdības obligācijas. Šo obligāciju dzēšanas termiņš līdzekļu izvietošanas brīdī nedrīkstēs pārsniegt piecus gadus.

Gatavojoties jaunās stratēģijas ieviešanai, pilnveidojot savu darbību un īstenojot šo soli, Latvijas Pasts nodrošinās, ka nepieciešamības gadījumā šajos vērtspapīros ieguldītie finanšu līdzekļi būs brīvi pārvedami, sniedzot Latvijas Pastam un tā klientiem papildu aizsardzību pret potenciālajiem sadarbības banku riskiem. Tāpat kā līdz šim, Latvijas Pasts turpinās rūpīgi uzraudzīt un izvērtēt savu sadarbību ar bankām, piegādātājiem un citiem partneriem.

Normatīvie akti paredz vairākas alternatīvas iespējas, kā maksājumu iestādes var nodrošināt klientu līdzekļus. Viena no iespējām – ieguldīt drošos, likvīdos zema riska aktīvos. Kā likvīdie un zema riska aktīvi cita starpā klasificējas arī Latvijas Pasta izvēlētie centrālo valdību parāda vērtspapīri ar atbilstošu kredītkvalitātes pakāpi. Latvijas Banka uzrauga Latvijas Pasta kā maksājumu iestādes darbību un nav iebildusi pret klientu līdzekļu daļēju ieguldīšanu parāda vērtspapīros.

Latvijas Pasta maksājumu pakalpojumu klientu ikdienā šis solis neradīs nekādas izmaiņas.

 

Par VAS Latvijas Pasts
Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu un izvērstu āra un iekštelpu pakomātu tīklu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, pakomātu, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 2700 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.


Sīkākai informācijai:
Vineta Anna Sarkane | Vecākā sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
E-pasts: pr@pasts.lv; vineta_anna.sarkane@pasts.lv

Latvijas Pasta sociālo mediju profili:
Twitter; Facebook; Instagram; Linkedin