Par bateriju saturošu priekšmetu nosūtīšanu uz ārvalstīm

15.12.2023

Par bateriju saturošu priekšmetu nosūtīšanu uz ārvalstīm

No šodienas, 15. decembra, 20 Latvijas Pasta nodaļas nodrošina iespēju uz ārvalstīm nosūtīt bateriju saturošus priekšmetus, ko iepriekš nebija iespējams izdarīt. Par bateriju saturošiem starptautiskajiem sūtījumiem tiek piemērota papildu maksa 1 eiro apmērā.

Litija baterijām, kuras mūsdienās atrodas gandrīz ikvienā ierīcē, piemīt neliels pašaizdegšanās risks. Risks palielinās, ja baterija tiek pakļauta īssavienojumam, paaugstinātai temperatūrai vai mehāniskam bojājumam. Šī iemesla dēļ bateriju saturošu ierīču nosūtīšanai tiek piemērotas papildu drošības prasības.

Atšķirībā no parastiem sūtījumiem, kurus klienti vēlas nosūtīt starptautiskajā pastā, bateriju saturošie sūtījumi pasta nodaļā ir jāiesniedz atvērtā veidā, lai pasta operators varētu pārliecināties, ka tiek ievērotas visas drošības prasības:

  • Pasta sūtījumos tiek pieņemtas tikai jaunas ierīces, ražotāja orģinālajā iepakojumā.
  • Ārējam iepakojumam jābūt stingram, un tam jānodrošina, lai ierīce nosūtīšanas laikā tajā nekustētos.
  • Baterijām obligāti jāatrodas ierīcē, tajā pašā laikā jānodrošina, lai ierīce pārsūtīšanas laikā nevarētu ieslēgties. Baterijas ārpus ierīces vai rezerves baterijas nosūtīt nav atļauts.
  • Bateriju saturošo ierīču jauda nevar pārsniegt 100wh vai 2g. litija metāla. Tas nozīmē, ka Latvijas Pasts nosūtīšanai pieņems tādus sadzīves priekšmetus kā mobilos telefonos, laptopus, bērnu rotaļlietas, turpretim nepieņems elektriskos skūterus, elektriskos ratiņkrēslus vai profesionālos dronus, kuru jaudas ir lielākas par atļauto.
  • Vienā sūtījumā atļauts nosūtīt līdz pat diviem bateriju saturošiem priekšmetiem, bet nav atļauts tos nosūtīt kopā ar citām sadzīves lietām.

Svarīgi! Bateriju saturošu iekārtu sūtījumi, kuri pasta nodaļās būs nodoti aizvērtā veidā, būs uzskatāmi par nepārbaudītiem un nedrošiem, līdz ar to tiks atgriezti klientiem.  

Nodaļu saraksts, kur ir iespēja nodot šādus sūtījumus:

Rīga: Rīgas 3. pasta nodaļa, Rīgas 10. pasta nodaļa, Rīgas 17. pasta nodaļa, Rīgas 20. pasta nodaļa, Rīgas 22. pasta nodaļa, Rīgas 25. pasta nodaļa, Rīgas 33. pasta nodaļa, Rīgas 44. pasta nodaļa

Kurzeme: Ventspils 1. pasta nodaļa, Liepājas 3. pasta nodaļa, Tukuma 1. pasta nodaļa

Vidzeme: Madonas 1. pasta nodaļa, Valmieras 1. pasta nodaļa, Limbažu 1. pasta nodaļa

Latgale: Rēzeknes 1. pasta nodaļa, Rēzeknes 4. pasta nodaļa, Daugavpils 2. pasta nodaļa

Zemgale: Pasta centrs Jelgava, Ogres 1. pasta nodaļa, Jelgavas 5. pasta nodaļa

 

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts sniedz visplašāko pasta pakalpojumu klāstu visā Latvijā vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietās. Uzņēmums nodrošina universālā pasta, komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 2500 darbinieku.

Papildu informācijai:

Laila Kļaviņa | Ārējās komunikācijas vadības daļas vadītāja

E-pasts: laila.klavina@pasts.lvpr@pasts.lv