Putnu sērijas jaunajās pastmarkās – mazais zīriņš un zvirbuļvanags

05.07.2024

Putnu sērijas jaunajās pastmarkās – mazais zīriņš un zvirbuļvanags

Latvijas Pasts papildinājis vienu no pieprasītākajām sērijām – Latvijas putni, tajā izdodot divas jaunas pastmarkas. Viena ir veltīta Latvijas Ornitoloģijas biedrības izvēlētajam 2024. gada putnam – mazajam zīriņam (Sternula albifrons), savukārt otrā ir attēlots zvirbuļvanags (Accipiter nisus).

Pastmarku pirmās dienas zīmogošana norisinās šodien, 5. jūlijā, Elizabetes ielas pasta nodaļā, Elizabetes ielā 41/43, līdz plkst. 18.00.

Pastmarka ar mazo zīriņu izdota 50 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 1,97, kas atbilst vienkāršas vēstules (no 21 līdz 100 gramiem) nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Savukārt zvirbuļvanagam veltītās pastmarkas tirāža sasniedz 50 000 eksemplāru, nominālvērtība – € 2,08, un ar to var nosūtīt vēstuļu korespondenci svara kategorijā līdz 20 gramiem uz 14. zonas valstīm. Papildus pastmarkām ir izdotas divas aploksnes ar abu putnu attēliem, katra no tām – 500 eksemplāru tirāžā. Pastmarku un aplokšņu dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības kronētais 2024. gada putns mazais zīriņš (Sternula albifrons) samērā reti novērojams Latvijā. Putns ir ar ātru un tauriņam līdzīgu lidojumu. Sugas nosaukums raksturo atšķirību – pēc izmēra mazākais no visām Eiropā sastopamajām zīriņu sugām, jo pieaugušam putnam ķermeņa garums no 21 līdz 25 centimetriem, bet svars ap 45 gramiem. Putnam ir plāns, ass knābis, kas ir dzeltens ar melnu galu. Putna kājas ir dzelteni oranžas, bet spārni balti pelēki. Piere un josliņas virs uzacīm ir baltas. Abu dzimumu mazie zīriņi izskatās vienādi.

Arī zvirbuļvanags (Accipiter nisus) ir maza auguma putns. Tas ir plēsīgs, ar īsiem, taču platiem spārniem un garu asti, kas palīdz manevrēšanai starp kokiem mežā. Pārsvarā mātītes ir līdz pat 25% lielākas par tēviņiem un var svērt arī divas reizes vairāk. Mātītes ķermeņa garums ir 35–41 cm, spārnu plētums 67–80 cm, bet svars 185-342 g. Tās mugura ir tumši brūna vai brūni pelēka, pavēdere gaiša ar tumši brūnām josliņām. Pieaudzis tēviņš ir 29-34 cm garš, tā spārnu plētums ir 59–64 cm un svars 110-196 g. Tēviņa mugura ir zilganpelēka vai pelēka, bet pavēdere un krūtis gaišas ar smalkām, sarkanbrūnām vai oranži brūnām josliņām. Zvirbuļvanags ir sastopams Eiropā, Āzijā un Ziemeļāfrikā. Latvijā tas ir parasts ligzdotājs, bet daudz lielāks skaits caurceļo valsts teritoriju. Mazais plēsējs ir regulāri novērojams arī ziemā.

Jaunās pastmarkas sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās un Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/.

Pastmarku sēriju Latvijas putni izdod kopš 2010.gada, un to regulāri papildina ar divām jaunām pastmarkām vienlaikus.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 26.jūlijā.

Latvijas Pasta izdotie filatēlijas darbi augsti vērtēti gan klientu vidū, gan filatēlijas kolekcionāru un ekspertu lokā. Filatēlijas materiālu kolekcionāru starptautiskās apvienības atbilstoši stingri regulētiem standartiem Latvijas Pasta izdotās pastmarkas novērtējušas kā līdzvērtīgas lielāko pasaules valstu izdotajiem filatēlijas izdevumiem un tās regulāri tiek iekļautas gan pasaulē atpazīstamos filatēlijas izdevumu katalogos, gan prestižu kolekcionāru kolekcijās.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts ir valsts kapitāla sabiedrība, un tās darbības virzieni ietver pasta, loģistikas un finanšu pakalpojumus. Uzņēmums specializējas iekšzemes un starptautiskās piegādēs, sākot ar e-komercijas un paku sūtījumiem līdz presei, vēstuļu korespondencei un personalizētiem loģistikas risinājumiem. Latvijas Pasts, izmantojot uzticamus gaisa, ūdens un sauszemes tranzīta savienojumus, sniedz pakalpojumus gan privātpersonām, gan biznesa klientiem. Nacionālā pasta operatora komandu veido ap 2300 darbinieku.

Latvijas Pasts rūpējas par klientu pieredzi vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietās valstī. Uzņēmums pastāvīgi ievieš inovācijas un mūsdienīgas tehnoloģijas, attīstot valstī lielāko pakomātu pārklājumu 500 vietās. Latvijas Pasta vīzija – kļūt par pirmo izvēli ikkatra Latvijas iedzīvotāja sūtījumiem.

 

Papildu informācijai:

Laila Kļaviņa | Ārējās komunikācijas vadības daļas vadītāja

E-pasts: pr@pasts.lv; laila.klavina@pasts.lv

Latvijas Pasta sociālo mediju profili:
Twitter; Facebook; Instagram; Linkedin