04.08.2010

Šā gada 5.augustā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā Latvijas Pasts rīko Pirmās dienas zīmogošanu pastmarkai Latvijas dzelzceļa vēsture.

Latvijas Pasts izdevis pastmarku, lai atzīmētu 91.gadadienu kopš dibināta nacionālā dzelzceļa kompānija. Jaunās pastmarkas autors ir mākslinieks Ludis Danilāns. Pastmarkas nominālvērtība ir Ls 0,40, un tā izdota 300 000 eksemplāros.

Pastmarkā attēlota RP sērijas lokomotīve. Šādas - pavisam 13 - lokomotīves nodrošināja dzelzceļa pārvadājumus Latvijā 20.gadsimta vidū.

Kopā ar jauno pastmarku izdota arī pirmās dienas aploksne un speciālais zīmogs. Aploksnē skatāms sliežu ceļš un Latvijas karte ar dzelzceļa līniju sazarojumu. Savukārt speciālajā zīmogā attēlota vilciena riteņa daļa.

"Latvijas Dzelzceļš un Latvijas Pasts pagājušajā vasarā, uzņēmuma 90.jubilejā uzsāka kopīgu projektu - 4 pastmarku sēriju, kas veltīta dzelzceļa vēsturei Latvijā. Šī ir otrā sērijas pastmarka, un ceram, ka tās panākumi un popularitāte pastmarku vidū būs tikpat liela kā pirmajai, jo tas ir veids, kā pastāstīt vairāk par šo transporta veidu un tā attīstību laika gaitā", atzīmē VAS Latvijas Dzelzceļš komunikācijas direktore Regīna Svirska.

Jaunās pastmarkas svinīgā prezentācija notiks 5.augustā plkst. 12:30 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja Perona zālē (Uzvaras bulvāris 2/4, Rīga). Pastmarkas prezentācijā piedalīsies Latvijas Dzelzceļa valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja speciālists Toms Altbergs un Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Aivars Veiss. Pastmarkas Pirmās dienas zīmogošana, kas muzeja telpās norisināsies no plkst. 10:00 līdz 17:00, būs pirmais no vairākiem pasākumiem, kas veltīti Latvijas Dzelzceļa gadadienai.

Dzelzceļš kā transporta veids Latvijas teritorijā sāka attīstīties jau 19.gadsimta sešdesmitajos gados. Laika gaitā tas piedzīvojis gan tehnoloģisko uzplaukumu, gan spējis izturēt konkurenci ar autotransportu, saglabājot nozīmīgu lomu Latvijas valsts sociālajā un saimnieciskajā dzīvē.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 10. septembrī.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta nodaļas. Uzņēmuma pamatfunkcija ir pasta un filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu, preses un mazumtirdzniecības pakalpojumu sniegšana. Latvijas Pastam pieder trīs meitas uzņēmumi - SIA Mailmaster, AS IT Latvija un AS Latvijas Pasta nodaļu tīkls. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kas nodarbina ap 5000 darbinieku.

Papildu informācija:

Agija Tērauda

VAS Latvijas Pasts

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: + 371 67608504

e-pasts: agija.terauda@pasts.lv