10.05.2011

Latvijas Pasts prezentē jaunāko pastmarku bloku - Strūves ģeodēziskais loks

Trešdien, 12.maijā, plkst. 11 Latvijas Pasts svinīgā pasākumā prezentēs jaunāko pastmarku bloku, kurā attēlots Apvienoto Nāciju organizācijas Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules mantojuma sarakstā iekļautais Strūves ģeodēziskais loks.

Pastmarku bloka prezentācijas pasākumā piedalīsies Latvijas Pasta, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI), UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas, Valsts zemes dienesta, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras un Jēkabpils pilsētas domes pārstāvji. Pasākums notiks VKPAI telpās Mazajā Pils ielā 19, Rīgā, un tajā aicināts piedalīties ikviens interesents.

Mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas veidotajā pastmarku blokā Strūves ģeodēziskais loks iekļautas divas pastmarkas ar nominālvērtību Ls 0,35 (atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas robežās) un Ls 0,55 (atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanas izmaksām uz Eiropas Savienības valstīm). Pastmarku bloka tirāža ir 70 000 eksemplāru.

Pastmarku blokā iezīmēts Strūves ģeodēziskā loka ceļš cauri desmit valstīm, kā arī īpaši izcelti Lavijas ģeodēziskie punkti Jēkabpils un Sestukalns. Šie punkti ir ne tikai valsts ģeodēziskā tīkla daļa, bet arī ievērojami vēstures pieminekļi.

Līdz ar pastmarku bloka izdošanu Latvijā arī citas valstis - Somija, Zviedrija, Igaunija - izdos pastmarkas par šo tematiku. Pastmarkas ar Strūves ģeodēzisko loku jau izdevusi kaimiņvalsts Lietuva, kā arī Moldova un Ukraina. UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā Strūves ģeodēziskais loks iekļauts 2005.gadā.

2822 km garais Strūves ģeodēziskais loks, kas stiepjas no Norvēģijas Ledus okeāna piekrastes līdz Donavas grīvai pie Melnās jūras un šķērso desmit valstis, atgādina par 19.gs. sākumā starptautiski organizētajiem meridiāna loka uzmērīšanas darbiem, kurus organizēja astronoms un ģeodēzists F.V.G.Strūve. Tie būtski ietekmēja zinātnes turpmāko attīstību un palīdzēja noteikt precīzu Zemes izmēru un formu.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālo pasta pakalpojumu sniegšana; Latvijas Pasts sniedz arī filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu starpniecības, maksājumu, preses un mazumtirdzniecības pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kas nodarbina ap 5000 darbinieku.

Papildu informācija:

Agija Tērauda,

VAS Latvijas Pasts

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: + 371 67608504

e-pasts: agija.terauda@pasts.lv

www.pasts.lv