03.08.2011

Latvijas Pastam jauna pastmarka un īpaša pastkarte Latvijas dzelzceļa vēstures sērijā

Latvijas nacionālās dzelzceļa kompānijas 92.gadadienā Latvijas Pasts izdevis jaunu pastmarku un pirmās dienas pastkarti ar speciālu zīmogu Latvijas dzelzceļa vēstures sērijā. Pastmarkas un pastkartes pirmās dienas zīmogošana paredzēta piektdien, 2011.gada 5.augustā, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, Uzvaras bulvārī 2/4, Rīgā, no plkst. 10 līdz plkst. 17.

Latvijas dzelzceļam veltītās pastmarkas un pastkartes autors ir mākslinieks Ludis Danilāns. Gan uz pastmarkas, gan pastkartes attēlots 20.gadsimta 20.gados Latvijas Republikā tapuša pasažieru vilciena zemākās - III klases vagons. Pēc valsts Dzelzceļa virsvaldes 1925.gadā izstrādāta projekta līdz 1931.gadam akciju sabiedrībā Fēnikss un Liepājas kara ostas darbnīcās tika izgatavoti kopumā 196 pasažieru vilcienu vagoni, tajā skaitā 146 bija tieši III klases vagoni. Vagonus raksturoja savdabīgs dizains ar sašaurinātiem, iesmailiem galiem, kas tos izcēla starp citiem dzelzceļa ritošā sastāva objektiem. Savukārt vagonu ilgtsošu lietošanu ekspluatācijā nodrošināja modernā konstrukcija ar tolaik vagonbūvē vēl reti izmantotajiem dzelzs statņu karkasiem.

Vienas pastmarkas nomināvērtība ir 0,33 Ls, un tā atbilst pastkartes nosūtīšanai Latvijas Republikas teritorijā. Pastmarkas tirāža ir 200 000 eksemplāru. Pastmarku un pastkarti no 5.augusta būs iespējams iegādāties visās Latvijas Pasta nodaļās.

Jaunā pastmarka ir jau trešā un noslēdzošā Latvijas dzelzceļa vēstures sērijā. 2009.gadā Latvijas Pasts izdeva pastmarku ar lokomotīvi Kurland, bet 2010.gadā - ar RP sērijas lokomtīvi.

Pastmarku un pastkarti iespējams aplūkot: http://flic.kr/p/a9BtXz un http://flic.kr/p/a9BtVr

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 22.augustā.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana; LatvijasPasts sniedz arī filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu starpniecības, maksājumu, preses un mazumtirdzniecības pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kas nodarbina ap 5000 darbinieku.

Lai uzzinātu vairāk par Latvijas Pastu, apmeklējiet mājaslapu www.pasts.lv.

Papildu informācija:
Gundega Vārpa,
VAS Latvijas Pasts
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: +371 67608505
E-pasts: gundega.varpa@pasts.lv
www.pasts.lv