17.08.2011

Prezentēs Latvijas Pasta par godu atjaunotajam Rīgas Biržas namam izdoto pastmarku sēriju un speciālās aploksnes

Latvijas Pasts izdevis personalizēto patmarku sēriju un īpašas aploksnes par godu atjaunotajai Rīgas Biržas vēsturiskajai ēkai, kurā turpmāk saimniekos Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Pastmarku un aplokšņu prezentācija, kā arī pirmās dienas zīmogošana paredzēta pirmdien, 2011.gada 22.augustā, jaunā muzeja Rīgas Birža atklāšanas laikā, plkst.10 Rīgas Biržas namā, Doma laukumā 6.

Latvijas Pasta izdoto personalizēto pastmarku sērijā pēc Mākslas muzeja Rīgas Birža speciālistu izvēles iekļautas trīs pastmarkas, un katrai no tām ir sava - atšķirīga - nominālvērtība.

Pastmarkā ar 0,60 Ls nominālvērtību var aplūkot pasaulē zināmā somu mākslinieka Vaino Alfreda Blomsteda (Väino Alfred Blomsted, 1871-1947) 1898.gadā radīto darbu Strēlnieks, kas stilistiski sasaucas ar latviešu vecmeistaru - Vilhelma Purvīša un Jaņa Rozentāla - darbiem un veido simbolisku saikni starp Latvijas un pasaules mākslu. Pastmarkas ar šo nominālvērtību var tikt izmantotas vienkāršas vēstules nosūtīšanai uz jebkuru pasaules valsti.

Savukārt pastmarkā ar 0,55 Ls nominālvērtību redzams pats Rīgas Biržas nams savā sākotnējā izskatā atbilstoši Santkpēterburgas vācu izcelsmes arhitekta Haralda fon Boses (Harald von Bosse, 1812-1894) iecerēm. Pastmarkā reproducētais vēsturiskais attēls publicēts Rigascher Almanach 1861.gada izdevumā. Pastmarkas ar šādu nominālvērtību var lietot, lai nosūtītu viekāršu vēstuli uz Eiropas Savienības valstīm.

Trešās pastmarkas nominālvērtība ir 0,35 Ls, un tajā attēlots Rīgas Biržas ēkas grīdas flīžu fragments, kas ir 20.gs. sākumā ieklāto flīžu kopija. Biržas ēkas grīdu segums ir viens no interesantākajiem celtnes interjera elementiem. Pastmarkas ar šo nominālvērtību ir derīgas vienkāršas vēstules nosūtīšanai Latvijas Republikas teritorijā.

Latvijas Pasts izdevis arī trīs dažādas restaurētā Rīgas Biržas nama atklāšanai veltītas aploksnes. Tajās attēlots Mākslas muzeja Rīgas Birža logo un ēkas fasādes svarīgākā figūra - Merkūrijs, ko 1855.gadā veidojis tēlnieks Dāvids Jensens (David Jensen, 1816-1902).

Pastmarku un aplokšņu pirmās dienas zīmogošana Rīgas Biržas vestibilā notiks no plkst.10 līdz plkst.18. Jaunās pastmarku sērijas tirāža ir 30 000 eksemplāru, bet aplokšņu - 1200 eksemplāru.

Rīgas Biržas ēka uzcelta 1852.­-1855.gadā un šobrīd ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēkas arhitektūru raksturo Venēcijas renesanses palaco stilistika, simbolizējot bagātību un pārpilnību. Jaunais mākslas muzejs Rīgas Birža, kas no 22.augusta vēsturiskajā ēkā tiks atvērts publikas apskatei, būs Latvijai jauna tipa muzejs ar sešos stāvos izvietotām moderni aprīkotām izstāžu zālēm, dažādām ekspozīcijām, mākslas izdevumu bibliotēku, semināru un konferenču telpām, kafejnīcām, mākslas suvenīru veikalu u.tml.

Pastmarku un aplokšņu attēlus skatīt šeit.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 25.augustā.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana; Latvijas Pasts sniedz arī filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu starpniecības, maksājumu, preses un mazumtirdzniecības pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kas nodarbina ap 5000 darbinieku.

Papildu informācija:

Gundega Vārpa,

VAS Latvijas Pasts

Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja

Tālr.: +371 67608505

E-pasts: gundega.varpa@pasts.lv

www.pasts.lv