12.03.2012

Vienotās Eiropas sērijas pastmarkās Latvijas Pasts šogad attēlo Rīgas Operas nama interjera un eksterjera elementus

Eiropas valstu vienotajā pastmarku sērijā Latvijas Pasts šogad izdod divas jaunas pastmarkas, kas attēlo vienu no zināmākajiem Rīgas un visas Latvijas kultūras objektiem - Operas namu. Eiropas sērijas pastmarku tēmai šogad dots nosaukums Apmeklējiet..., un Opera Latvijas kontekstā ir viens no starptautiski atpazīstamākajiem un apmeklētākajiem valsts mākslas simboliem. Jauno pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2012.gada 17.martā pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst. 8.00 līdz 18.00

Eiropas sērijas jaunāko pastmarku autore ir māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja, un to tirāža ir 100 000 eksemplāru katrai pastmarkai. Pastmarku nominālvērtība ir 0,55 Ls un 1,20 Ls: attiecīgi tās atbilst vienkāršas vēstules un ierakstītas vēstules nosūtīšanai Eiropas Savienības teritorijā.

Ar pastmarku sērijā Eiropa iekļautajām pastmarkām, kas veltītas tēmai Apmeklējiet..., Latvijas Pasts gan Latvijas iedzīvotājus, gan adresātus visā pasaulē aicina apmeklēt vienu no ievērojamākajiem Rīgas un Latvijas kultūras objektiem - namu, kurā patlaban darbojas Latvijas Nacionālā opera, tāpēc pastmarkās attēloti gan Operas nama interjera, gan eksterjera elementi, vienlaikus parādot arī ēkas šābrīža mākslas citadeles statusu.

Latvijas Nacionālā opera atrodas bijušā Pilsētas teātra jeb Rīgas pilsētas vācu teātra ēkā, kas celta 1860.-1863.gadā pēc arhitekta Ludviga Bonšteta projekta vietā, kur savulaik atradies viens no Rīgas nocietinājumu sistēmas elementiem - Pankūku bastions. Operas nama ēka ir hellenizēta klasicisma stila celtne, kuras greznāko fasādi rotā jonisko kolonnu portiks un alegorisku figūru grupa.

Pastmarku sērijas Eiropa iniciatore ir Eiropas Pasta savienība, un šīs sērijas pastmarkas, vienotas visai Eiropai, ar vienotu logotipu, tiek izdotas jau kopš 1994.gada. Latvijas Pasts tradicionāli izdod divas šīs sērijas pastmarkas katru gadu. Iepriekšējos gados Eiropas sērijas pastmarku tēmas bijušas saistītas ar literatūru, dabas objektiem, ceļojumiem u.c.

Latvijas Pasta jaunās pastmarkas sērijā Eiropa aplūko šeit.

Nākamos filatēlijas jaunumus plānots izdot 14.aprīlī.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana; Latvijas Pasts sniedz arī filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu starpniecības, maksājumu, preses un mazumtirdzniecības pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kas nodarbina ap 4600 darbinieku.


Papildu informācija:
Gundega Vārpa,
VAS Latvijas Pasts
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: + 371 67608505
e-pasts:gundega.varpa@pasts.lv