10.04.2012

Latvijas Pasts izdod pastmarku sēriju Rīgas Zooloģiskā dārza simtgadei; pirmās dienas zīmogošana un prezentācija - 14.aprīlī

Par godu Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza 100 gadu jubilejai, Latvijas Pasts izdevis speciālu pastmarku sēriju, kurā iekļautas trīs dažādu nominālvērtību pastmarkas kopumā 380 000 eksemplāru tirāžā. Jauno pastmarku prezentācijas un pirmās dienas zīmogošanas pasākumi paredzēti sestdien, 2012.gada 14.aprīlī, Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Atrodot un speciālā maršruta lapā atzīmējot piecas vēsturiskas dārza vietas, pirmie 500 apmeklētāji balvā saņems īpašo Rīgas Zooloģiskā dārza simtgadei veltīto pirmās dienas aploksni.

Jaunās pastmarku sērijas pirmās dienas zīmogošana Rīgas Zooloģiskajā dārzā, Meža prospektā 1, Rīgā, 14.aprīlī plānota no plkst.10 līdz plkst.18, savukārt pastmarku prezentācijas pasākums paredzēts plkst.11. Visi interesenti, kas pie dārza ieejas iegādāsies tam veltītās pastmarkas, iegūs iespēju to apmeklēt par pazeminātu cenu.

Pastmarku sērijas dizaina autors ir mākslinieks Ludis Danilāns, un tajā attēlotie Zooloģiskā dārza iemītnieki simtgades periodā ir bijuši nozīmīgi dārza darbības un attīstības simboli.

Pastmarkā ar 0,35 Ls nominālvērtību, kas paredzēta vienkāršas vēstules nosūtīšanai Latvijas teritorijā, attēlots lauva. Jau kopš 18.gs. beigām, kad radās mūsdienu zoodārzi, tieši lauvas bijusi tā dzīvnieku suga, kuru apmeklētāji noteikti vēlējušies aplūkot. Lauvas bedre bija viena no pirmajām dzīvnieku mītnēm arī 1912.gadā dibinātajā Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Tagadējo Lauvu māju uzbūvēja 1938.gadā par Rīgas pilsētas līdzekļiem, šo zvēru uzskatot par Rīgas simbolu. Zelta lauvas, kas tur vairogu, attēlotas arī pašreizējā Rīgas pilsētas ģerbonī, kurš tagadējā izskatā apstiprināts 1925.gadā. Šo pastmarku tirāža ir 120 000 eksemplāru.

Uz pastmarkas ar 0,55 Ls nominālvērtību, kas paredzēta vienkāršas vēstules nosūtīšanai uz Eiropas Savienības (ES) valstīm, atspoguļoti kiangi. Rīgas Zooloģiskā dārza kolekcijā tie no 1957.gada līdz pat 1980.gadam bija vienīgie savas sugas pārstāvji zoodārzos ārpus Ķīnas. Līdz šim Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzimis vairāk nekā 100 kiangu kumeļu. Tagad zoodārza kiangu grupa mīt ārpilsētas bāzē Cīruļi. Šo pastmarku tirāža ir 140 000 eksemplāru.

Savukārt pastmarkā ar 0,60 Ls nominālvērtību, kas paredzēta vienkāršas vēstules nosūtīšanai uz jebkuru pasaules valsti ārpus ES, redzama Eiropas kokvarde. Tās iekļaušana pastmarku sērijā ir saistīta ar 1988.gadā Rīgas Zooloģiskā dārza speciālistu uzsākto Eiropas praksē unikālo šīs tolaik Latvijā izzudušās abinieku sugas atkalatjaunošanas projektu. Projekta rezultāts ir veselīga kokvaržu savvaļas populācija Kurzemē. Arī šo pastmarku tirāža sasniedz 120 000 eksemplāru.

Ideja par nepieciešamību veidot Zooloģisko dārzu Rīgā apspriesta jau 19.gs. beigās. Par Rīgas Zooloģiskā dārza dzimšanas dienu kļuva 1912.gada 14.oktobris. Tolaik zoodārzā varēja iepazīties ar 88 sugu dzīvniekiem. Zooloģiskā dārza plānu izveidoja slavenais ainavu arhitekts Georgs Kūfalts, un tā ēkas projektēja arhitekts Hermanis Zeiberlihs.

Jaunās pastmarkas sērijā Rīgas Zooloģiskajam dārzam - 100 aplūko šeit.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 25.aprīlī.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4500 darbinieku.

Papildu informācija:
Gundega Vārpa,
VAS Latvijas Pasts
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: + 371 67608505
E-pasts: gundega.varpa@pasts.lv