15.05.2012

Latvijas Pastam šogad Muzeju naktī īpašas pastkartes un speciālais zīmogs ar slavenā flāmu anatoma Vezālija zīmēto skeletu

Latvijas Pasts izdevis īpašas pastkartes ar 16.gadsimta ievērojamā flāmu anatoma Andreasa Vezālija zīmēto skeletu, kuras Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā varēs iegādāties un ar speciālu zīmogu apzīmogot Muzeju naktī šosestdien, 2012.gada 19.maijā. Uz pastkartes reproducēta Latvijas Pasta 2007.gadā Medicīnas vēstures muzeja simtgadei izdotā pastmarka, kas attēlo cilvēka skeletu no A.Vezālija pasaulslavenās grāmatas De humani corporis fabrica 1555.gada izdevuma, kurš atrodas muzeja krājumos.

Latvijas Pasta 2007.gadā 200 000 eksemplāru tirāžā izdotā pastmarka, kuras dizaina autore ir māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja, piesaistījusi plaša interesentu loka atsaucību, jo uz tās attēlots zinātniskās anatomijas pamatlicēja A.Vezālija zīmētais skelets no 16.gadsimta grāmatas, kuras ekspemplāri visā pasaulē atzīti par šedevriem. A.Vezālijs bija pirmais, kurš cilvēka skeleta uzbūvi aprakstīja atbilstoši mūsdienu medicīnas priekšstatiem.

Tāpēc, atsaucoties Medicīnas vēstures muzeja aicinājumam, Latvijas Pasts 2012.gada Muzeju naktij izdevis īpašas pastkartes par šo tēmu, un tās muzejā no plkst.19 līdz 24 varēs gan iegādāties, gan apzīmogot ar speciālu Muzeju nakts zīmogu, gan arī nosūtīt. Muzeju naktī Medicīnas vēstures muzejā būs aplūkojama arī pati A.Vezālija grāmata, kurā ietvertais cilvēka skeleta atainojums ir pamatā Latvijas Pasta izdotajai pastmarkai.

Latvijas Pasta dalība Muzeju naktī ir kļuvusi par tradīciju, jo uzņēmums tajā piedalās jau ceturto gadu, izdodot īpašas pastkartes un veidojot speciālus Muzeju nakts zīmogus.

Muzeju nakts pastkarti, pastmarku un speciālo zīmogu aplūko šeit.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4500 darbinieku.

Papildu informācija:
Gundega Vārpa,
VAS Latvijas Pasts
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: + 371 67608505
E-pasts: gundega.varpa@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts