31.05.2012

Latvijas Pasts organizē speciālo zīmogošanu, atzīmējot Moricsalas dabas rezervāta 100.jubileju

2012.gada 6.jūnijā, tieši Moricsalas dabas rezervāta dibināšanas dienā, Latvijas Pasts organizē speciālo zīmogošanu aploksnei, kas izdota, atzīmējot rezervāta pastāvēšanas 100.jubileju. Zīmogošana notiksVides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas(VARAM) foajē Peldu ielā 25, Rīgā, no plkst.10 līdz 18. Aploksnes prezentācijas pasākums ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža, satiksmes ministra biroja vadītāja Aivja Freidenfelda un Latvijas Pasta vadības pārstāvju līdzdalību paredzēts plkst.11.

Par godu Latvijas pirmās īpaši aizsargājamās dabas teritorijas - Moricsalas dabas rezervāta - simtajai jubilejai Latvijas Pasts izdevis speciālo aploksni un zīmogu. Aploksnes un zīmoga dizainu veidojis mākslinieks Ģirts Grīva, un uz tiem redzama retās un izzūdošās Bērzu briežvaboļu (Ceruchus chrysomelinus) sugas pārstāve - šī suga ierakstīta īpaši aizsargājamo dzīvnieku sarakstā, un viena no to nedaudzajām atrašanās vietām Latvijā ir tieši Moricsalas rezervāts. Aploksnes fotogrāfijas autors ir bioloģijas zinātņu doktors, Daugavpils Universitātes profesors, rektors Arvīds Barševskis. Aploksnes sauklis ir Vēro, iepazīsti, saudzē!, un to tirāža sasniedz 1000 eksemplāru.

Moricsalas dabas rezervāta jubilejas dienā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Dabas aizsardzības pārvalde organizē dažādus pasākumus. VARAM apmeklētājiem būs iespēja aplūkot Latvijas Pasta izdoto dabas tematikas pastmarku ekspozīciju, izstādi Moricsalai-100, bērnu zīmējumu akcijas Vēro, iepazīsti, uzzīmē! Darbus un piedalīties dažādu tematiku dabas izziņas darbnīcās.

Moricsalas dabas rezervāts ir vecākā aizsargājamā dabas teritorija Latvijā, kas dibināta 1912.gadā. Moricsalu raksturo ļoti vecs mežs, kurā augošie koki sasniedz pat 500 gadu vecumu. Rezervāta dabiskais mežs un atmirusī koksne dod mājvietu retām ķērpju, sūnu un kukaiņu sugām. Moricsala ir Latvijas vaboļu paradīze un arī vienīgā zivjērgļu kolonijas vieta Latvijā. Rezervātā konstatētas 222 tauriņu sugas, no kurām dažas nav sastopamas nekur citur Latvijā un pat visā Baltijā. Savu nosaukumu sala ieguvusi no Saksijas kūrfirsta Augusta dēla, vēlākā Francijas maršala Morica, kurš 1727. gadā ar nelielu karaspēka nodaļu kādu laiku slēpās salā no Krievijas karaspēka.

Moricsalas jubilejai veltīto speciālo aploksni un zīmogu aplūko šeit.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 14.jūnijā.


Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4500 darbinieku.

 

Papildu informācija:
Zane Plone,
VAS Latvijas Pasts
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: + 371 67608504
E-pasts: zane.plone@pasts.lv