12.06.2012

Pastmarku sēriju Latvijas putni papildina divas jaunas pastmarkas ar Latvijai tradicionālu putnu attēliem

Ar divām jaunām pastmarkām Latvijas Pasts papildina pastmarku sēriju Latvijas putni - uz tām attēlotas Latvijai tipiskas putnu sugas: bezdelīgas (Hirundo rustica) un dadzīši (Carduelis carduelis). Pastmarku pirmās dienas zīmogošana norisināsies 2012.gada 16.jūnijā pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.8 līdz 18.

Pastmarkas Bezdelīga nominālvērtība ir Ls 0,35, un tā atbilst vienkāršas vēstules pārsūtīšanai Latvijas teritorijā. Šo pastmarku tirāža sasniedz 400 000 eksemplāru. Savukārt pastmarkas Dadzītis nominālvērtība ir Ls 0,98, kas atbilst ierakstītas vēstules nosūtīšanai Latvijas Republikā, un tās tirāža ir 80 000 eksemplāru. Pastmarkas veidojis mākslinieks Ģirts Grīva.

Kopā ar pastmarkām izdotas arī divas pirmās dienas aploksnes un divi speciālie zīmogi. Aploksnes rotā savā ierastajā dzīves vidē attēlotā bezdelīga un dadzītis, bet zīmogā katrs no putniem parādīts grafiskā veidā.

Latvijas putnu sēriju Latvijas Pasts aizsāka 2010.gadā, izdodot pastmarkas Zaļā vārna un Ūpis. 2011.gadā Latvijas Putnu pastmarkām pievienojās Iedzeltenais ķauķis un Čūskērglis.

Bezdelīga ir visizplatītākais bezdelīgu dzimtas putns. Tā mājo atklātā lauku ainavā un ligzdas būvē segtās, no nokrišņiem un vējiem pasargātās vietās, izmantojot cilvēku ēkas un citas būvkontsrukcijas. Bezdelīgas ir izslavētas kukaiņu ķērājas, kurus tās medī lidojumā. Bezdelīga daudzām tautām simbolizē cerību, veiksmi un pavasara tuvošanos, latviešiem ticējumi par bezdelīgām saistās gan ar laikapstākļiem, gan naudu un laimi.

Dadzītis irviens no krāšņākajiem Latvijā sastopamajiem putniem. Latvijā dadzītis ir parasts ligzdotājs, caurceļotājs un arī ziemotājs. Tas vislabprātāk uzturas mežu malās, birztalās, alejās, parkos un augļu dārzos. Dadzīša galvenā barība ir dažādas nelielas sēkliņas, tostarp dadžu sēkliņas, no kurām putniņš arī ieguvis savu nosaukumu.

Latvijas Pasta jaunāko pastmarku un aplokšņu attēlus aplūko šeit.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 14.jūlijā.


Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4500 darbinieku.

Papildu informācija:
Zane Plone,
VAS Latvijas Pasts
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: + 371 67608504
E-pasts:zane.plone@pasts.lv