20.08.2012

Latvijas Pasts organizē speciālo zīmogošanu Fridriha Candera 125. dzimšanas dienas atcerei

Par godu raķešu konstruktora un astronautikas teorētiķa Fridriha Candera 125. dzimšanas dienas atcerei, Latvijas Pasts izdevis jaunu pastmarku un aploksni, kuru pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2012. gada 23. augustā pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā no plkst. 7.30 līdz 19.00.

Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir Ls 0,60, tās tirāža ir 30 000 eksemplāru. Pastmarkas autore - māksliniece Lilija Dinere, uz tās attēlojusi izgudrotāja portretu, bet aploksni rotājusi ar kosmosa pētniecības objektiem - planētām, zvaigznēm, raķeti.

Frīdrihs Canders ir sniedzis neatsveramu ieguldījumu kosmosa pētniecībā, to novērtējuši ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Canders jau 20. gadsimta sākumā sāka īstenot idejas par ceļojumiem kosmosa telpā, projektēja raķetes. F. Canders mācījās Rīgas pilsētas Reālskolā. Augstāko izglītību ieguva Rīgas Politehniskajā institūtā. Canders vadījis Rīgas studentu Gaisa kuģniecības biedrību. Par godu F. Candera sasniegumiem ir nosaukts Mēness krāteris, kā arī ielas gan dzimtajā pilsētā Rīgā, gan Maskavā.

F. Canders dzimis 1887.gada 23.augustā Rīgā, miris 1933.gada 28.martā Kislovodskā (PSRS).

Frīdriha Candera 125. jubilejas atcerei izdoto pastmarku un aploksni iespējams aplūkot te.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 21. septembrī.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4500 darbinieku.


Papildu informācija:

Evija Ivdra,
VAS Latvijas Pasts
Ārējo komunikāciju vadības
daļas vadītāja
Tālr.: 67608505
E-pasts: evija.ivdra@pasts.lv