07.11.2012

Latvijas Pasts izdod slaveniem komponistiem veltītas pastmarkas sērijā Latvijas Republikai - 100

 

Līdz ar Latvijas Republikas kārtējo gadskārtu Latvijas Pasts izdevis trīs jaunas pastmarkas sērijā Latvijas Republikai - 100. Šoreiz pastmarkas veltītas Latvijas mūzikas dižgariem - slaveniem komponistiem, kas ieguvuši klausītāju atzinību gan Latvijā, gan ārvalstīs.Pastmarku māksliniece ir Elita Viliama, un to pirmās dienas zīmogošana paredzēta sestdien, 10.novembrī, no plkst.9 līdz 15 pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

Pastmarka Latvijas mūzikas celmlauži veltīta komponistam, vienam no latviešu kora un solo dziesmu klasiķiem Emilam Dārziņam. Pazīstamākie E.Dārziņa skaņdarbi ir Melanholiskais valsis, Liriskā fantāzija, Vientuļā priede, Mazā svīta, Mēness starus stīgo, Sapņu tālumā, Senatne, Lauztās priedes, zagšus, Jūs, kalni, un jūs, lejas. Šīs pastmarkas nominālvērtība ir 0,35 Ls, un šī summa atbilst vienkāršas vēstules pārsūtīšanai Latvijas teritorijā. Pastmarkas tirāža - 300 000 eksemplāru.

Pastmarka Jāzeps Vītols un viņa skolnieki veltīta latviešu komponistam un mūzikas pedagogam Jāzepam Vītolam. Savas dzīves laikā komponists sarakstījis aptuveni 100 solo dziesmu, 100 kora dziesmu un aptuveni 300 tautas dziesmu apdaru. Pazīstamākie darbi: Gaismas pils, Beverīnas dziedonis, Karaļmeita, Mirdzas dziesma, Mežezers. Šīs pastmarkas nominālvērtība ir 0,60 Ls, un tā atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanai ārpus Eiropas Savienības valstīm. Pastmarkas tirāža ir 50 000 eksemplāru.

Savukārt pastmarka Latviešu komponisti pasaulē atspoguļo Latvijā dzimušā latviešu - kanādiešu komponista Tālivalža Ķeniņa dzīvi un daiļradi. T.Ķeniņš ir pazīstamākais latviešu izcelsmes simfoniskās, vokālsimfoniskās un kameransambļu mūzikas autors 20.gs. otrajā pusē ārpus Latvijas. Pazīstamākie darbi: Lūgšana Latvijai, Slavas un pateicības dziesmas, Dzejnieka dzīve un gars, Dziesma Visaugstākajam, Opus one, Daniels. Šīs pastmarkas nominālvērtība ir 1,00 Ls, un tā atbilst ierakstītas A klases vēstules pārsūtīšanai Latvijas teritorijā. Pastmarkas tirāža sasniedz 50 000 eksemplāru.

Gatavojoties Latvijas Republikas nozīmīgajai jubilejai 2018.gadā, Latvijas Pasts katru gadu izdod trīs jaunas pastmarkas sērijā Latvijas Republikai - 100. Pirmās šīs sērijas pastmarkas tika izdotas 2009.gadā, un tiek plānots sēriju papildināt ik gadu - līdz pat Latvijas Repulikas 100 gadu jubilejai.

Jaunās pastmarkas sērijā Latvijas Republikai - 100 iespējams aplūkot šeit.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 23.novembrī.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4300 darbinieku.

 

Papildu informācija:
Zane Plone,
VAS Latvijas Pasts
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: + 371 67608504
E-pasts:zane.plone@pasts.lv