05.03.2013

Latvijas Pastsizdod jaunu pastmarku Īriss

Gaidot pavasari,Latvijas Pastsizdevis jaunu pastmarku iedzīvotāju iecienītajā sērijā Ziedi, attēlojot tajā īrisu. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana notiks piektdien, 8.martā, pasta centrāSakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.7.30 līdz 19. PastmarkasĪrissdizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere.

Jaunajā pastmarkā un pirmās dienas aploksnē attēloti violeti īrisa ziedi. Pastmarkas Īriss tirāža ir 500 000 eksemplāru, un tās nominālvērtība - 0,35 Ls un 0,50 , kas atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā.

Īrisus kā kultūraugus kultivē jau aptuveni divus tūkstošus gadu, un zieda izcelšanās vieta ir Vidusjūras apgabals. Savvaļā ir zināmas ap 250 īrisu sugu, kas sastopamas Āzijā, Eiropā, Ziemeļamerikā un Ziemeļāfrikā. Īrisus ieteicams stādīt saulainā vietā, tādēļ tos mēdz dēvēt arī par saules bērniem. Īrisi ir ļoti dažādi savā krāsu bagātībā, un tulkojumā no sengrieķu valodas vārds iris nozīmē varavīksne.

Īriss ir jau ceturtā pastmarka sērijā Ziedi, kas tiek izdota kopš 2010.gada: pirmā pastmarka šajā sērijā bija Peonija, otrā - Roze, bet trešā - Lilija.

Jauno pastmarku Īriss un pirmās dienas aploksni iespējams aplūkot šeit.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 19.aprīlī.

 

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku.

Papildu informācija:
Zane Plone,
VAS Latvijas Pasts
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: + 371 67608504
E-pasts: zane.plone@pasts.lv