16.04.2013

Jaunajās vienotās Eiropas sērijas pastmarkās būs attēlots pasta transports

Eiropas valstu vienotajā pastmarku sērijā Latvijas Pasts šogad izdod divas jaunas pastmarkas, kas veltītas pasta transporta tēmai. Jauno pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta piektdien, 2013.gada 19.aprīlī, pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst. 7:30 līdz plkst. 19.

Eiropas sērijas jaunāko pastmarku autors ir mākslinieks Ludis Danilāns. Pastmarku nominālvērtība ir 0,55 Ls, tirāža 50 000 eksemplāru, un 1,20 Ls - tirāža 30 000 eksemplāru. Pastmarkas atbilst attiecīgi vienkāršas un ierakstītas vēstules nosūtīšanai Eiropas Savienības teritorijā.

Senajā Ēģiptē un Persijā sūtījumi no vietas uz vietu tika nogādāti ar zirgu vai zirga vilktiem ratiem, un tikai 19.gadsimtā, pateicoties tehnoloģiju attīstībai, pasta sūtījumus sāka piegādāt arī ar tvaikoņiem un vilcieniem, bet pirmie veiksmīgie pasta aviopārvadājumi notika 1911.gadā. Transporta attīstība mūsdienās sniedz iespēju sūtījumus piegādāt ļoti īsā laikā. Ja 17.gadsimtā vēstule līdz adresātam ceļoja pat vairākus mēnešus, tad šodien sūtījums, piemēram, transportējot ar lidmašīnu, adresātu otrā pasaules malā sasniedz nepilnas nedēļas laikā.

Pastmarku sērijas Eiropa iniciatore ir Eiropas Pasta savienība, un šīs sērijas pastmarkas, ar vienotu logotipu un vienotu tematiku, tiek izdotas visā Eiropā jau kopš 1994.gada. Latvijas Pasts tradicionāli izdod divas šīs sērijas pastmarkas katru gadu. Iepriekšējos gados Eiropas sērijas pastmarku tēmas bijušas saistītas ar literatūru, dabas objektiem, ceļojumiem u.c.

Vienotās Eiropas sērijas Apmeklējiet... pastmarka, kurā attēloti Rīgas Operas nama interjera elementi, iedzīvotāju balsojumā atzīta par 2012.gada labāko pastmarku.

Jaunās pastmarkas attēlus skatīt šeit.

Nākamos filatēlijas jaunumus plānots izdot 14.maijā.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku.

 

Papildu informācija:

Agija Tērauda,

VAS Latvijas Pasts

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: + 371 67608506

E-pasts: agija.terauda@pasts.lv