04.06.2013

Latvijas Pastspapildina pastmarku sēriju Latvijas putni, izdodot divas jaunas pastmarkas

Latvijas Pastsizdod divas jaunas pastmarkas sērijā Latvijas putni, un tajās attēloti Latvijā sastopami putni - kākaulis un bišu dzenis. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana notiks 2013.gada 7.jūnijā pasta Centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.8 līdz 18. Pastmarku dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Jaunajās pastmarkās un pirmās dienas aploksnēs attēloti kākaulis un bišu dzenis. Pastmarkas Kākaulis tirāža ir 50 000 eksemplāru, un tās nominālvērtība - 0,35 Ls un 0,50 , kas atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Savukārt pastmarkas Bišu dzenis nominālvērtība ir 0,98 Ls un 1,39 , kas atbilst ierakstītas vēstules nosūtīšanai Latvijas teritorijā. Pastmarkas tirāža ir 50 000 eksemplāru.

Kākaulis Clangula hyemalis ir pīļu dzimtas ūdensputnu suga, kas ligzdo tundrā, bet laikā no novembra līdz maijam uzturas Baltijas jūrā. Putnam raksturīga liela apspalvojuma zīmējumu dažādība - balta ar brūnu, pelēku, melnu rakstu, un apspalvojuma krāsa ir atkarīga no dzimuma, vecuma un sezonas. Kākaulis ir unikāls ar to, ka apspalvojumu maina 3 reizes gadā. Baltijas jūra ir viena no nozīmīgākajām kākauļa ziemošanas vietām - tajā ziemo aptuveni 4,5 miljoni putnu. 2013.gadā Latvijas Ornitoloģijas biedrībakākauli izraudzījās par Gada putnu Latvijā.

Bišu dzenis Merops apiaster ir krāšņs zaļvārnveidīgo kārtas bišu dzeņu dzimtas putns. Agrāk bišu dzenis bija rets maldu viesis Latvijā, bet kopš 2003.gada putns šeit ligzdo katru gadu, tādējādi bišu dzenis ir viena no jaunākajām ligzdojošo putnu sugām Latvijā. Bišu dzenis pamatā barojas ar bitēm, lapsenēm, sirseņiem, spārēm un dažādiem kukaiņiem. Dienas laikā putns apēd līdz pat 250 bišu.

Sērija Latvijas putni tiek izdota kopš 2010.gada, pastmarkās attēlojot zaļo vārnu un ūpi. 2011.gadā tika izdotas pastmarkas Iedzeltenais ķauķis un Čūskērglis, savukārt 2012.gadā Latvijas Pasts izdeva pastmarkas ar bezdelīgas un dadzīša attēliem.

Sērijas Latvijasputni jaunās pastmarkas Kākaulis un Bišudzenis un pirmās dienas aploksnes un zīmogu var aplūkot šeit.

Nākamo filatēlijas jaunumu, kas tiks veltīts Dziesmu un Deju svētkiem, plānots izdot 28.jūnijā.



Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku.


Papildu informācija:
Zane Plone,
VAS Latvijas Pasts
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: + 371 67608504
E-pasts: zane.plone@pasts.lv