26.06.2013

Latvijas Pasts velta pastmarkas XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem

Atzīmējot šā gada vērienīgāko un nozīmīgāko kultūras pasākumu, Latvijas Pasts izdod divas jaunas pastmarkas, kas prezentēs XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkus. Jauno pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta piektdien, 2013.gada 28.jūnijā, Rīga 2014 radoši informatīvajā telpā, Esplanādē, Rīgā, no plkst. 10 līdz 19:30. Jaunās pastmarkas Latvijas Pasts dāvās visiem šā gada svētku virsdiriģentiem un virsvadītājiem – debitantiem.

Dziesmu un deju svētku svinīga pastmarku prezentācija notiks plkst. 10. Pasākumā piedalīsies Satiksmes ministrs Anrijs Matīss, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde, Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle un Latvijas Pasta valdes priekšsēdētāja p.i. Arnis Salnājs. Pirmās oficiālās svētku pastmarkas tiks pasniegtas 14 virsdiriģentiem un virsvadītājiem, kuri debitēs XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos.

Jaunajās pastmarkās attēloti krāšņos tautas tērpos tērpti svētku dalībnieki – koristi un dejotāji. Pastmarku blokā un pirmās dienas aploksnē iestrādāts arī svētku logotips, kas tapis, Latvijas Pasta jauktajam korim iedziedot komponista Jāņa Lūsēna dziesmu ar Ineses Zanderes vārdiem Rieta lūgšana.

Svētku pastmarku bloka un pirmās dienas aploksnes autore ir māksliniece Lilija Dinere. Pastmarku bloka, kurā iekļautas divas pastmarkas, tirāža ir 30 000 eksemplāru; pastmarku nominālvērtība 0,35 Ls un 0,50 , kas atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem veltītās pastmarkas ir Latvijas Pasta otrais veltījums svētkiem. Pirmoreiz pastmarkas dziesmu un deju svētkiem izdotas pirms 15 gadiem – 1998.gadā.

Dziesmu un deju svētki šogad norisināsies no 30.jūnija līdz 7.jūlijam. Dziesmu un deju svētki ir unikāls latviešu tautas folkloras mantojumā un profesionālās mūzikas tradīcijās un jaunradē sakņots Latvijas kultūras notikums, kurš vēstures gaitā ir ieguvis nācijas vienotības un nacionālās identitātes simbola nozīmi. Dziesmu un deju svētki 140 gadu ilgās vēstures gaitā ir kļuvuši par Latvijas kultūras mantojuma dārgumu. Tā ir visas tautas tradīcija, augsta līmeņa tautas amatieru mākslas kustība, kuru kopīgi mūzikas, dejas un mākslas nozaru profesionāļu vadībā rada desmitiem tūkstoši Latvijas cilvēku no sākumskolas līdz sirmam vecumam.

Svētkiem veltītā pastmarku bloka un pirmās dienas aploksni iespējams aplūkot šeit.

Nākamos filatēlijas jaunumus plānots izdot 12.jūlijā.

Par VAS Latvijas Pasts 

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku.

Papildu informācija:
Agija Tērauda,
VAS Latvijas Pasts
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: + 371 67608506
E-pasts: agija.terauda@pasts.lv
facebook.com/latvijas.pasts; twitter.com/latvijas_pasts