10.07.2013

Latvijas Pasta jaunākajā pastmarkā attēlota pirmā pasta vērtszīme Latvijas teritorijā

Latvijas Pasts izdevis pastmarku, atzīmējot 150.gadadienu kopš Latvijas teritorijā izdota pirmā pasta vērtszīme. Pirmās dienas zīmogošana paredzēta piektdien, 12.jūlijā, pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst. 7:30 līdz plkst. 19.

Jaunās pastmarkas un aploksnes dizaina autors ir mākslinieks Edgars Folks. Pastmarkas nominālvērtība ir viens lats un 1,42 eiro, kas atbilst A klases ierakstītas vēstules nosūtīšanai Latvijas teritorijā. Pastmarkas tirāža ir 30 000 eksemplāru.

Latvijas teritorijā pirmās pasta vērtszīmes 150.gadadienai veltītajā pastmarkā attēlots pastnieks, kurš piegādā vēstuli vēsturiskajā Cēsu apriņķī; fonā redzamas Cēsu pilsdrupas, jo tieši Cēsis (vēsturiskais nosaukums - Wenden) ir pirmās Latvijas teritorijas pastmarkas izdošanas vieta.

Pirmās pastmarkas (dēvētas par Wenden pastmarkām) Latvijas teritorijā sāka izdot cara laikā Cēsu apriņķī; tās izdeva no 1863. līdz 1901.gadam. Pirmajām Wenden pastmarkām bija vienkāršs dizains - uz vienkrāsaina fona iespiests pasta vērtszīmes nosaukums vācu valodā - Briefmarke Wendenschen Kreises (Cēsu apriņķa pastmarka). Vēlākajos gados pastmarku dizains kļuva krāšņāks, bet to nosaukums tika iespiests krievu valodā. Šodien Wenden pastmarkas ir vērtīgs filatēlistu ieguvums.

Latvijas Pasta jaunizdotās pastmarkas un aploksnes, kā arī vēsturiskās pirmās Latvijas teritorijas pastmarkas attēlu skatīt šeit.

Nākamos filatēlijas jaunumus plānots izdot 26.jūlijā.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku.

 

Papildu informācija:
Agija Tērauda
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: +371 67608506
E-pasts: agija.terauda@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts; facebook.com/latvijas.pasts