05.11.2013

Latvijas Pasts izdod rakstniecībai veltītas pastmarkas sērijā Latvijas Republikai 100

Gaidot Latvijas Republikas nozīmīgo jubileju 2018.gadā, Latvijas Pasts līdz ar valsts kārtējo gadskārtu izdevis trīs jaunas pastmarkas sērijā Latvijas Republikai 100. Jaunās pastmarkas veltītas rakstniecības tēmai, atspoguļojot personības, kam bija un joprojām ir būtiska loma latviešu nācijas pašapziņas un valstiskās izpratnes veidošanā. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta piektdien, 2013.gada 8.novembrī, no plkst.7.30 līdz 19 pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

Jauno pastmarku Latvijas Republikai 100 dizaina autore ir māksliniece Elita Viliama. Katrai no trim pastmarkām ir atšķirīga nominālvērtība, un uz katras no tām attēlots izcils rakstniecības jomas pārstāvis: Rainis, Rūdolfs Blaumanis un Zenta Mauriņa. Katras jaunās pastmarkas tirāža sasniedz 40 000 eksemplāru.

Pastmarka ar nominālvērtību Ls 0,35 un 0,50 veltīta Rainim. Izcilais latviešu rakstnieks, dzejnieks, dramaturgs, kultūras darbinieks un politiķis, īstajā vārdā Jānis Pliekšāns (1865-1929), bija viens no redzamākajiem latviešu kultūras un nacionālās identitātes veidotājiem. Raiņa literārais mantojums ir ļoti apjomīgs. Populārākās Raiņa lugas ir Uguns un nakts, Zelta zirgs, Indulis un Ārija, Pūt, vējiņi!, Jāzeps un viņa brāļi, Spēlēju, dancoju un Krauklītis. Pazīstami ir Raiņa dzejas krājumi Vētras sēja, Klusā grāmata, Gals un sākums, poēma Daugava. Par bērnu dzejas klasiku kļuvuši Raiņa dzejoļu krājumi Zelta sietiņš, Puķu lodziņš, Lellīte Lolīte, Putniņš uz zara.

Jaunā pastmarka ar Raiņa attēlu atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā.

Uz pastmarkas ar nominālvērtību Ls 0,60 un 0,85 redzams spilgtākais latviešu rakstnieks 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā, drāmas un noveles žanra iedibinātājslatviešu literatūrā R.Blaumanis (1863-1908). Zināmākie R.Blaumaņa darbi ir Indrāni, Nāves ēnā, Raudupiete, Purvabridējs, Velniņi, Pazudušaisdēls u.c.

Pastmarka ar R.Blaumaņa attēlu paredzēta vienkāršas vēstules nosūtīšanai uz jebkuru Eiropas Savienības valsti.

Pastmarkā ar nominālvērtību Ls 0,98 un 1,39 attēlota viena no Eiropā pazīstamākajām latviešu autorēm, rakstniece, tulkotāja un filoloģijas zinātņu doktore Z.Mauriņa (1897-1978). Rakstniece publicējusi monogrāfijas par Raini, Poruku, Dostojevski, Brigaderi, Danti, Frici Bārdu, eseju krājumus par latviešu un cittautu rakstniekiem, tulkojumus itāļu, angļu, krievu, zviedru, holandiešu, somu un dāņu valodā.

Z.Mauriņai veltītās jaunās pastmarkas nominālvērtība atbilst ierakstītas vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā.

Pastmarku sērijas Latvijas Republikai 100 jaunākās pastmarkas, kas veltītas rakstniecības tēmai, aplūko šeit.

Latvijas Pasts pastmarku sēriju Latvijas Republikai 100 izdod kopš 2009.gada, katru gadu laižot klajā trīs jaunas pastmarkas, kas veltītas Latvijai nozīmīgiem notikumiem vai personībām. Līdz šim minētajā sērijā izdotas pastmarkas, kas saistītas ar Latvijas Republikas dibināšanas pirmsākumiem, Latvijas valsts simboliem, kā arī Latvijas jūrniecības un mūzikas vēsturi. Pastmarku sēriju plānots papildināt katru gadu - līdz pat 2018.gadam, Latvijas Republikas 100.jubilejai.

Nākamais filatēlijas jaunums, kuru plānots laist klajā 22.novembrī, būs pēdējais, ko Latvijas Pasts izdos 2013.gadā. Turklāt tā būs pēdējā vērtszīme, kuras nominālvērtība izteikta latos un eiro. No 2014.gada, Latvijai pievienojoties eirozonai, uz visām Latvijas Pasta emitētajām pastmarkām to nominālvērtība būs atspoguļota tikai eiro. Līdz 2013.gadam Latvijas Pasts izdeva pastmarkas ar lata nominālu - tās iedzīvotāji varēs izmantot vēl visu 2014.gadu. Savukārt no 2013.gada Latvijas Pasts uzsāka pastmarku izdošanu ar vienlaikus diviem - gan lata, gan eiro - nomināliem: šo pastmarku apgrozības un lietošanas termiņš nav ierobežots.


Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku.


Papildu informācija:
Zane Plone
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: +371 67608504
E-pasts: zane.plone@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts
; facebook.com/latvijas.pasts