Pēc vairāk nekā 10 gadu pārtraukuma Latvijā starptautiska filatēlijas izstāde; Latvijas Pasts eksponēs daļu vērtīgās 20.gs. sākuma kolekcijas

09.09.2014

Pēc vairāk nekā 10 gadu pārtraukuma Latvijā starptautiska filatēlijas izstāde; Latvijas Pasts eksponēs daļu vērtīgās 20.gs. sākuma kolekcijas

Kopš 2001.gada pirmo starptautisko filatēlijas izstādi Latvijā šoruden organizē Latvijas Pasts un Latvijas Filatēlistu savienība (LFS). Izstāde Baltica 2014 būs veltīta Baltijas jūras reģiona valstīs izdotajiem filatēlijas materiāliem; no Latvijas Pasta puses vērtīgākie eksponāti tajā būs uzņēmuma īpašumā esošie 1928.-1939.gada Somijas un Zviedrijas pastmarku izdevumi. Filatēlijas izstāde būs aplūkojama 12. un 13.septembrī Latvijas Mākslas akadēmijas telpās, Kalpaka bulvārī 13, Rīgā: tās atklāšana plānota 12.septembrī plkst.11 ar Satiksmes ministrijas, Latvijas Pasta, Latvijas Mākslas akadēmijas un LFS vadības piedalīšanos, prezentējot arī jaunāko Latvijas Pasta pastmarku Ainažu bākas.                        

Starptautiskajā filatēlijas izstādē Baltica 2014 tiks eksponēti Baltijas jūras reģiona valstu pastmarku izdevumi. Latvija izstādē būs pārstāvēta ar krāšņajiem 20.gadsimta 90.gados izdotajiem latviešu tautastērpu pastmarku izdevumiem, kā arī daļu no 1,5 miljonu eiro vērtās Latvijas Pasta īpašumā esošās 20.gadsimta sākuma dažādu valstu pastmarku kolekcijas – izstādē, ņemot vērā tās tematiku, varēs aplūkot no 1928. līdz 1939.gadam Somijā un Zviedrijā izdotās pastmarkas. Latvijas Pasta eksponētās pagājušā gadsimta pirmās puses pastmarkas ir unikālas ar to, ka pasaulē reti sastopamas tik pilnīgā kolekcijā.

Ar speciālu stendu filatēlijas izstādē piedalīsies Igaunijas pasta uzņēmums, un tajā bez citām kaimiņvalsts pastmarkām varēs iepazīties ar Igaunijas pastmarku izdevumu, kas veltīts Baltijas ceļa akcijas 25.gadadienai trīs Baltijas valstu pastmarku bloka kopizdevuma ietvaros.

Filatēlijas izstādes atklāšanas pasākumā tiks prezentēts arī jaunākais Latvijas Pasta izdevums – jau devītā pastmarka sērijā Latvijas bākas. Uz tās attēlotas Ainažu bākas: gan t.s. vecā 1908.gadā celtā Ainažu bāka, kas  1986.gadā nogrimusi jūrā, bet vēlāk no tās izcelta, atjaunota un uzstādīta Ainažos jau kā vēstures piemineklis; gan arī 1930.gadā būvētā bāka, kas joprojām atrodas jūras krastā. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana risināsies izstādes telpās 12.septembrī no plkst.10 līdz 18.

Jaunās pastmarkas māksliniece ir Arta Ozola-Jaunarāja, un tās tirāža sasniedz 50 000 eksemplāru. Pastmarkas nominālvērtība ir 0,71 €, kas atbilst vienkāršas pastkartes nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru pasaules valsti. Pastmarku, pirmās dienas aploksni un zīmogu iespējams aplūkot šeit.

Filatēlijas izstādes darba laiks 12.septembrī būs no plkst.10 līdz 18, bet 13.septembrī – no plkst. 10 līdz 16.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 17.oktobrī.

 

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām TNS Latvia, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

 

Papildu informācija:
Gundega Vārpa,
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: +371 67608505
E-pasts: gundega.varpa@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts; facebook.com/latvijas.pasts

 

Raimonds Jonītis,
Latvijas Filatēlistu savienības prezidents
Mob.: +371 26444378