Latvijas Pasts papildina pastmarku sēriju Latvijas Republikai 100, izdodot trīs tēlotājmākslas talantiem veltītas pastmarkas

04.11.2014

Latvijas Pasts papildina pastmarku sēriju Latvijas Republikai 100, izdodot trīs tēlotājmākslas talantiem veltītas pastmarkas

Atzīmējot Latvijas Republikas 96.dzimšanas dienu, Latvijas Pasts izdevis trīs jaunas pastmarkas sērijā Latvijas Republikai 100, kas veltītas izciliem latviešu tēlotājmākslas pārstāvjiem – gleznotājam  Vilhelmam Purvītim, grafiķim Pēterim Upītim un tēlniekam Kārlim Zālem. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta piektdien, 7.novembrī, no plkst.7.30 līdz 19 pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

Pastmarku sērijas Latvijas Republikai 100 dizaina autore ir māksliniece Elita Viliama. Katrai no trim jaunajām pastmarkām ir atšķirīga nominālvērtība, un katras atsevišķās pastmarkas tirāža sasniedz 100 000 eksemplāru.

Pastmarka ar nominālvērtību € 0,57 veltīta Vilhelmam Kārlim Purvītim (1872 – 1945). Ainavu gleznotājs un pedagogs V.Purvītis bija viens no latviešu nacionālās glezniecības skolas aizsācējiem un viens no būtiskākajiem māksliniekiem latviešu mākslas vēsturē. Mākslinieka darbos dominē agra pavasara motīvi – palu ūdeņi, bērzu birzis, stāvi upju krasti ar koku atspulgiem ūdenī, sniegotas ainavas, pavasara saule un atkušņi. V.Purvīša radīto darbu skaits mērāms tūkstošos, taču daudzus no tiem plašākai apskatei gleznotājs neizstādīja. V.Purvīša darbi saglabājušies Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Liepājas muzejā, Tukuma Mākslas muzejā, Valsts Krievu muzejā Sanktpēterburgā (Krievija), kā arī privātkolekcijās.

Jaunā pastmarka ar V.Purvīša attēlu atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā.

Uz pastmarkas ar nominālvērtību € 0,64 redzams latviešu grafiķis un pedagogs Pēteris Upītis (1899 – 1989). Mākslinieka darbu kolekciju veido grāmatu ilustrācijas, ainavu skices, stājdarbi, kokgrebumi u.c. Plašu P.Upīša darbu kolekciju veido ekslibri – īpaši veidotas grāmatzīmes miniatūrgrafikā; grafiķis izveidojis vairāk nekā 700 grāmatzīmju, precīzi un simboliski atklājot katra grāmatzīmes īpašnieka personību.

Pastmarka ar P.Upīša attēlu paredzēta vienkāršas pastkartes nosūtīšanai uz jebkuru Eiropas Savienības valsti.

Pastmarkā ar nominālvērtību € 0,78 attēlots pazīstamais latviešu tēlnieks Kārlis Zāle (1888 – 1942), kura nozīmīgākie darbi ir Brīvības piemineklis un Brāļu kapu memoriālais ansamblis; viņš darinājis arī vairākus kapu pieminekļus, skulpturālus portretus un figurālas kompozīcijas. K.Zāle bija viens no ievērojamākiem latviešu monumentālās tēlniecības meistariem – viņa darbiem raksturīga varoņtēmas atklāsme tēlā, kas risināta monumentālās, plastiski vienkāršotās un emocionāli izteiksmīgās formās.

K.Zālem veltītās pastmarkas nominālvērtība atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru Eiropas Savienības valsti.

Pastmarku sērijas Latvijas Republikai 100 jaunākās pastmarkas, kas veltītas tēlotājmākslas tēmai, aplūkojamas šeit.

Gatavojoties Latvijas Republikas simtgadei, pastmarku sērijas Latvijas Republikai 100 izdošanu Latvijas Pasts uzsāka jau 2009.gadā. Šajā sērijā katru gadu tiek emitētas trīs jaunas pastmarkas, kas veltītas Latvijai svarīgiem notikumiem vai personībām. Līdz šim izdotas pastmarkas, kas saistītas ar Latvijas Republikas dibināšanas pirmsākumiem, Latvijas valsts simboliem, kā arī Latvijas rakstniecības, jūrniecības un mūzikas vēsturi. Pastmarku sēriju plānots papildināt līdz pat 2018.gadam, Latvijas Republikas 100.jubilejai. Visas sērijā Latvijas Republikai 100 izdotās pastmarkas iespējams aplūkot šeit.

Nākamo filatēlijas jaunumu Latvijas Pasts plāno izdot 27.novembrī.

 

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 4200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām TNS Latvia, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

 

Papildu informācija:
Agija Tērauda,
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: +371 67608506
E-pasts: agija.terauda@pasts.lv  
twitter.com/latvijas_pasts; facebook.com/latvijas.pasts