Līdz ar eiro ieviešanu Latvijas Pasts 2014.gadā izdevis vairāk pastmarku nekā vidēji gadā; arī nākamgad emitēs vairākus desmitus pastmarku

17.12.2014

Līdz ar eiro ieviešanu Latvijas Pasts 2014.gadā izdevis vairāk pastmarku nekā vidēji gadā; arī nākamgad emitēs vairākus desmitus pastmarku

2014.gadā līdz ar valsts pievienošanos eirozonai Latvijas Pasts izdevis vairāk pastmarku nekā vidēji gada laikā, jo emitēta virkne jaunu dažādas nominālvērtības standarta pastmarku eiro valūtā. Visas 45 Latvijas Pasta 2014.gadā izdotās pastmarkas, kas emitētas kopumā septiņu miljonu ekspemplāru tirāžā, ir apkopotas vienā izdevumā un kolekcionāriem un citiem interesentiem pieejamas lielākajās pasta nodaļās, kā arī filatēlijas e-veikalā interneta vietnē www.pasts.lv. Nākamgad Latvijas Pasts plāno emitēt aptuveni 30 jaunu pastmarku.

Līdz ar pāreju uz eiro Latvijas Pasts 2014.gadā izdeva 10 jaunas dažādu nominālvērtību pastmarkas eiro nominālvērtības standarta pastmarku sērijā, kas paredzētas visplašākā pasta sūtījumu spektra apmaksai, tādējādi būtiski palielinot 2014.gadā izdoto pastmarku kopējo skaitu. 2015.gadā Latvijas Pasts atgriezīsies pie vidējā vienā gadā emitēto pastmarku skaita, plānojot emitēt 32 pastmarkas.

Nākamā gada aktuālākā pastmarku tēma būs saistīta ar Latvijas Republikas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē – tai veltīta būs pati pirmā Latvijas Pasta 2015.gada pastmarka, kas tiks izdota 6.janvārī. Īpašu pastmarku plānots izdot arī par godu Latvijas kā Berlīnē notiekošās pasaulē lielākās lauksaimniecības, pārtikas un dārzkopības izstādes Zaļā nedēļa partnervalsts statusam.

Speciālas pastmarkas 2015.gadā izdos arī saistībā ar Jelgavas pilsētas 750.jubileju,  Latvijas Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 25.gadadienu, Latvijas ugunsdzēsības kustības simtpiecdesmitgadi, Raiņa un Aspazijas 150.dzimšanas dienas atceri. Sadarbībā ar Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizāciju UNESCO klajā nāks pastmarka Vārda brīvība, kas pieskaņota UNESCO Preses brīvības balvas pasniegšanas ceremonijai Rīgā 2015.gada 3.maijā. Savukārt vienīgais pastmarku kopizdevums 2015.gadā taps sadarbībā ar Turciju un būs veltīts abu valstu nacionālajiem dārgumiem.

Sakarā ar Dabas muzeja dibināšanas 170.gadadienu 2015.gadā tiks izdota pirmā pastmarka jaunā sērijā Latvijas Dabas muzeja unikālie eksponāti, kā arī jauna 12 pastmarku sērija Zodiaki. Jaunas pastmarkas papildinās arī jau līdz šim izdotās sērijas Latvijas novadu un pilsētu ģerboņi, Ziedi, Eiropa, Latvijas putni, Latvijas arhitektūra, Latvijas bākas, Latvijas Republikai 100 un Ziemassvētki.

2015.gada pastmarku emisijas plānu iespējams aplūkot šeit.

Kārtējo filatēlijas jaunumu plānots izdot 2015.gada 6.janvārī.

 

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām TNS Latvia, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

 

Papildu informācija:
Gundega Vārpa,
Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
Tālr.: +371 67608505
E-pasts: gundega.varpa@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts; facebook.com/latvijas.pasts