Latvijas Pasts ar jaunāko pastmarku Saulespuķe papildina sēriju Ziedi

05.03.2015

Latvijas Pasts ar jaunāko pastmarku Saulespuķe papildina sēriju Ziedi

Latvijas Pasts izdevis jaunu pastmarku Saulespuķe krāšņajā sērijā Ziedi, ko iedzīvotāji īpaši iecienījuši. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2015.gada 6.martā pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.7.30 līdz 19. Jaunās vērtszīmes Saulespuķe dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere.

Izmantojot pastmarku Saulespuķe, kuras nominālvērtība ir € 0,50, iedzīvotājiem ir iespēja nosūtīt vienkāršu vēstuli Latvijas teritorijā. Pastmarkas izdotas miljons eksemplāru tirāžā un drukātas Latvijas tipogrāfijā Baltic Banknote. Kopā ar pastmarku izdots arī speciālais zīmogs un pirmās dienas aploksne 1500 eksemplāru tirāžā.

Vasaras saulgrieze jeb saulespuķe ir kurvjziežu dzimtas lakstaugs, un savu nosaukumu tā zināmā mērā ieguvusi pateicoties heliotropismam, kas raksturīgs saulespuķes ziedu kurvīšiem – tie griežas līdzi saules gaitai spilgtākās gaismas virzienā. Saulespuķes var sasniegt pat 3 m augstumu, tās zied no jūlija līdz septembrim. Saulespuķes pazīstamas ne tikai kā krāšņumaugi, tās plaši tiek izmantotas arī eļļas ražošanā, pārtikā, lopbarībā un medicīnā. 

Ziedu sērijas pastmarkas Latvijas Pasts izdod kopš 2010.gada, un Saulespuķe ir jau sestā pastmarka šajā sērijā. Pirmā Ziedu vērtszīme bija Peonija, kam sekoja Roze, Lilija, Īriss un Tulpe.

Jauno pastmarku Saulespuķe, pirmās dienas aploksni un zīmogu iespējams apskatīt šeit.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 16.martā.


Papildu informācija:

Edmunds Bebrišs,
Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors
Tālr.: +371 67897410
Mob.: +371 26547017
E-pasts: edmunds.beriss@pasts.lv  
twitter.com/latvijas_pasts; facebook.com/latvijas.pasts