Latvijas Pasts izdod divas jaunas Putnu sērijas pastmarkas: ar Latvijas 2016.gada putnu dižraibo dzeni un apodziņu

18.05.2016

Latvijas Pasts izdod divas jaunas Putnu sērijas pastmarkas: ar Latvijas 2016.gada putnu dižraibo dzeni un apodziņu

Latvijas Pasts papildina pastmarku sēriju Latvijas putni un izdod divas jaunas pastmarkas – vienā no tām attēlots Latvijas 2016.gada putns dižraibais dzenis, bet otrā – Latvijā sastopamās pūču dzimtas mazākais pārstāvis apodziņš. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana notiks piektdien, 2016.gada 20.maijā, Rīgas 50.pasta nodaļā, Stacijas laukumā 2, tirdzniecības centrā Origo, no plkst. 8 līdz 20.

Pastmarku dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, un katra no pastmarkām izdota 200 000 eksemplāru tirāžā. Pastmarka ar dižraibā dzeņa attēlu ir paredzēta ierakstītas pastkartes nosūtīšanai Eiropas Savienības teritorijā – tās nominālvērtība ir € 1,71, savukārt pastmarku ar apodziņa attēlu un nominālvērtību € 0,71 var izmantot vienkāršas vēstules nosūtīšanai Eiropas Savienības teritorijā. Papildus pastmarkām izdotas arī divas speciālas aploksnes ar abu putnu attēliem, katra no tām – 1500 eksemplāru tirāžā.   

Latvijas 2016.gada putns dižraibais dzenis (Dendrocopos major) apdzīvo dažādus mežus un ir biežāk sastopamā no deviņām Latvijas dzeņu sugām. Dižraibais dzenis ir viena no meža lietussarga sugām, jo tā izkaltie dobumi noder ne tikai paša ligzdai, bet pēc tam arī citām putnu sugām, piemēram, zīlītēm, vai citiem dzīvniekiem. 

Apodziņš (Glaucidium passerinum) ir īpašs pūču dzimtas pārstāvis – tā ir mazākā Latvijā un Eiropā sastopamā pūču suga, kam raksturīgas diennakts aktivitātes izmaiņas, proti, sugas nozīmīgākās vokālās aktivitātes vērojamas starp rīta un vakara krēslu, tai samazinoties ap pusdienlaiku. 

Putnu sērijas pastmarkas Latvijas Pasts izdod kopš 2010.gada, ik gadu emitējot divas jaunas pastmarkas. Pērn šajā sērijā Latvijas Pasts izdeva pastmarkas ar dzeltenā tārtiņa un vālodzes attēliem. Putnu sērijā izdotās pastmarkas var aplūkot šeit.

Jaunās pastmarkas Dižraibais dzenis un Apodziņš, pirmās dienas aploksnes un zīmogu iespējams apskatīties te.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 14.jūnijā.

 

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām TNS Latvia, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

 

Papildu informācijai:
Vineta Danielsone
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: +371 67608504
E-pasts: pr@pasts.lv; vineta.danielsone@pasts.lv 
twitter.com/latvijas_pasts;
facebook.com/latvijas.pasts