Latvijas Pasts izdod Jānim Tīdemanim veltītu pastmarku bloku sērijā Izcilie latviešu mākslinieki; to prezentēs 26.maijā

22.05.2017

Latvijas Pasts izdod Jānim Tīdemanim veltītu pastmarku bloku sērijā Izcilie latviešu mākslinieki; to prezentēs 26.maijā

Latvijas Pasts izdod otro pastmarku bloku sērijā Izcilie latviešu mākslinieki – jaunais izdevums veltīts Jānim Ferdinandam Tīdemanim, un tajā izmantoti mākslinieka darbu motīvi gan no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, gan privātas kolekcijas. Pastmarku bloka pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2017.gada 26.maijā Mūkusalas Mākslas salonā Rīgā, Mūkusalas ielā 42, no plkst.10 līdz 18. Turpat plkst.11 plānots arī pastmarku prezentācijas pasākums ar mākslinieces Lilijas Dineres, Latvijas Pasta, Mūkusalas Mākslas salona, Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Filatēlistu savienības pārstāvju līdzdalību. 

Tuvojoties mākslinieka 120.jubilejai, kas tiks atzīmēta 1.oktobrī, Latvijas Pasts sērijā Izcilie latviešu mākslinieki izdod J.Tīdemanim veltītu divu pastmarku bloku 30 000 eksemplāru tirāžā un īpašu aploksni 1500 eksemplāros. Katras pastmarkas nominālvērtība ir € 0,50, un tā atbilst vienkāršas B klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. 

Mākslinieces L.Dineres veidoto filatēlijas izdevumu vizuālajā noformējumā izmantota J.Tīdemaņa gleznas Maskas (1934) reprodukcija no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kā arī darbu Pilsēta (20.gs. 50.gadi), Zaļā osta (ap 1950), Cirkus klauns (20.gs. 50.gadi), Pastaiga ostmalā (1937) un Bakhanālija (20.gs. 30.gadi) reprodukcijas no Zuzānu kolekcijas. 

Ventspilī dzimušais J.Tīdemanis bija aizrautīga un dēku stāstiem apvīta personība; novatoriska, savrupa ceļa gājējs Latvijas mākslā. Māksliniecisko izglītību ieguvis Beļģijā,  Antverpenes Karaliskajā mākslas akadēmijā un Antverpenes Augstākajā mākslas institūtā. 20.gs. 20.gadu beigās J.Tīdemanis saviļņo Latvijas mākslas vidi, pārsteidzot ar gleznu tematiku un īpatnēji ekspresīvo, beļģu mākslas iespaidiem bagātināto glezniecisko rokrakstu. Gleznojis portretus, klusās dabas, aktus, ainavas, žanra un figurālas kompozīcijas. Viens no pirmajiem Latvijas mākslā pievērsies urbanizētas lielpilsētas un sporta tematikai. 1944.gadā emigrējis uz Vāciju, vēlāk Šveici, bet 1948.gadā – uz Kanādu.

Pirmais pastmarku bloks sērijā Latviešu izcilie mākslinieki tika izdots 2016.gadā par godu Jaņa Rozentāla 150.jubilejai.

J.Tīdemanim veltīto pastmarku bloku un aploksni iespējams aplūkot te. 2016.gada izdevumu Janim Rozentālam – 150 var apskatīt šeit

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 2.jūnijā.


Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām TNS Latvia, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

Papildu informācija:
Gundega Vārpa
Ārējo komunikāciju vadītāja
Tālr.: +371 67608505
E-pasts: pr@pasts.lv; gundega.varpa@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts
facebook.com/latvijas.pasts