Pasaules kosmosa nedēļā Latvijas Pasts izdod pastmarku ar Latvijas pirmo mākslīgo zemes pavadoni Venta 1

03.10.2017

Pasaules kosmosa nedēļā Latvijas Pasts izdod pastmarku ar Latvijas pirmo mākslīgo zemes pavadoni Venta 1

Latvijas Pasts izdevis jaunu pastmarku un aploksni, uz kuras attēlots Latvijas pirmais mākslīgais zemes pavadonis Venta 1. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota Pasaules kosmosa nedēļas laikā, 2017.gada 6.oktobrī, Rīgas 50.pasta nodaļā, Stacijas laukumā 2, tirdzniecības centrā Origo, Rīgā, no plkst.8 līdz 19. 

Pastmarka izdota 100 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 0,85, kas atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru pasaules valsti ārpus Eiropas Savienības. Līdz ar pastmarku izdota arī īpaša aploksne 1500 eksemplāru tirāžā. Jauno filatēlijas izdevumu dizaina autors ir mākslinieks Ludis Danilāns.

Latvijas pirmais mākslīgas zemes pavadonis Venta 1 šogad 23.jūnijā Indijā tika palaists kosmosā, un paredzams, ka ap Zemi tas riņķos vismaz gadu. Pavadonis paredzēts kuģu satiksmes automātiskās identifikācijas sistēmas, sakaru starp pavadoņiem un attēlu uzņemšanas kameras izmēģinājumiem. Sakarus ar Venta 1 uztur Zemes stacija Ventspils Augstskolā.

Ideja par Latvijas pirmo satelītu radās pirms deviņiem gadiem, un 2008.gadā to sāka īstenot Ventspils Augstskola un Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, vēlāk piesaistot arī Brēmenes Lietišķo zinātņu universitāti. Zemes pavadoņa projekta mērķis – attīstīt inženierzinātnes un mudināt jauniešus studēt informācijas tehnoloģijas, elektroniku un satelīttehnoloģijas. 

Satelītam Venta 1 veltīto pastmarku un aploksni iespējams aplūkot te

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 2017.gada 10.oktobrī.


Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.  

Papildu informācijai:
Vineta Danielsone
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: +371 67608504
E-pasts: pr@pasts.lv; vineta.danielsone@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts
facebook.com/latvijas.pasts