Latvijas Pasts izdod pastmarku ar vēsturisku Engures novadā būvētu četru mastu buru motorkuģi Eurasia

28.01.2020

Latvijas Pasts izdod pastmarku ar vēsturisku Engures novadā būvētu četru mastu buru motorkuģi Eurasia
Latvijas Pasts izdevis jaunu pastmarku sērijā XlX gadsimta vēsturiskie kuģi, un uz tās attēlots 1925.gadā Engures novadā būvēts četru mastu buru motorkuģis Eurasia (Eirāzija). Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2020.gada 31.janvārī Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43 no plkst.8 līdz 20.
 
Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir € 1,27, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā no 21 līdz 100 gramu Latvijas teritorijā, un tā izdota 500 000 eksemplāru tirāžā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Elita Viliama.
 
Uz jaunās vēsturisko kuģu sērijas pastmarkas attēlots 1925.gadā Engures novada Plieņciemā darinātais četru mastu buru motorkuģis Eurasia, kuru būvējis slavens latviešu kuģu būvētājs Mārtiņš Morgenšterns. Eurasia bija pēdējais Latvijā uzbūvētais lielākais koka kuģis, kura garums bija 45,5 metri, bet kravnesība – 513 tonnu. 1933.gadā, ar kravu dodoties pāri Atlantijas okeānam, kuģis cietis avārijā un nogrimis. 
 
Jauno pastmarku un aploksni Četru mastu buru motorkuģis Eurasia iespējams aplūkot šeit.
 
Pastmarku sērijas XlX gadsimta vēsturiskie kuģi izdošanu Latvijas Pasts sāka 2016.gadā, godinot latviešu jūrniecības un kuģubūves straujās attīstības periodu 19.gadsimtā. Uz pirmās vēsturisko kuģu sērijas pastmarkas attēlots 1891.gadā Ainažos būvētais burinieks Andreas Weide, savukārt uz otras – 1891.gadā Ventspilī tapušais četru mastu gafelšoneris Abraham. Visas šīs sērijas pastmarkas iespējams aplūkot te
 
Nākamais filatēlijas izdevums plānots 14.februārī.
 
 
 
Par VAS Latvijas Pasts
Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 3500 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNSIpsos un Quotas starpniecību.
 
 
 
Sīkākai informācijai:
Vineta Danielsone | Vecākā sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
E-pasts: pr@pasts.lvvineta.danielsone@pasts.lv 
twitter.com/latvijas_pasts | facebook.com/latvijas.pasts | instagram.com/latvijas_pasts