Sākas ceturtais Latvijas Pasta un ziņu portāla Delfi balsojums par iecienītāko pērnā gada pastmarku

03.02.2020

Sākas ceturtais Latvijas Pasta un ziņu portāla Delfi balsojums par iecienītāko pērnā gada pastmarku

Latvijas Pasts sadarbībā ar ziņu portālu Delfi jau ceturto reizi aicina visus Latvijas iedzīvotājus ar savu balsojumu izvēlēties skaistāko, interesantāko vai neparastāko aizvadītā gada pastmarku. 2019.gadā Latvijas Pasts emitēja 34 pastmarkas un vienu pastmarku bloku gan oriģinālos izdevumos, gan jau tradicionālās filatēlijas sērijās, kas veltītas Latvijai īpašām personībām, notikumiem, dabas, vēstures un kultūras objektiem. Balsot par pastmarkām iespējams Delfu sadaļā Gada pastmarka 2019. Balsojums ilgs divas nedēļas un noslēgsies 16.februāra plkst.23.59.

Pastmarkas ir vērtszīmes, kas tiek izmantotas kā sūtījumu apmaksai, tā kolekcionēšanai un vienlaikus ir arī valsts atpazīstamības simbols. Pasta uzņēmumi visā pasaulē izmanto īpašus kritērijus, lemjot par konkrētām tēmām, ko attēlot uz pastmarkām. Latvijas gadījumā tie ir valstij būtiski notikumi un personības, to gadadienas, jubilejas un atceres pasākumi, kā arī dabas, vēstures un kultūras objekti.

2019.gadā Latvijas Pasta izdoto pastmarku kopējā tirāža sasniedza 5 miljonus eksemplāru, un to veidoja gan tradicionālas pastmarku sērijas, gan arī īpaši oriģinālizdevumi. Pagājušogad papildināta Latvijas pilsētu un novadu ģerboņu sērija, izdodot jaunas pastmarkas ar Aizputes, Rucavas un Tukuma novada ģerboņiem, bet sērijā Izcilie latviešu mākslinieki pastmarka tika veltīta Johanam (Jānim) Valteram. 

Jaunas pastmarkas tika izdotas arī sērijā Latvijas bākas – ar Šlīteres bākas, Latvijas autobūves vēstureMotormuzejs – ar Ford Vairogs ugundzēsēju auto, Latvijas Dabas fonds – ar Mazā ērgļa attēlu. Ikgadējā Eiropas vienotajā pastmarku sērijā pagājušogad tika godināti valstu nacionālie putni, tāpēc Latvijas Pasts izdeva pastmarku, uz kuras attēlota Baltā cielava, bet ikgadējo Ziemassvētku sēriju 2019.gadā rotāja trīs mākslinieces Anitas Paegles veidotas pastmarkas. 

Arī 2019.gads turpinājās Latvijas valsts dibināšanas zīmē, atzīmējot  Latvijas armijas, Nacionālo bruņoto spēku štāba bataljona, Latvijas Universitātes un Latvijas Mākslas akadēmijas simtgadi – visi minētie simtgades notikumi pērn tika atspoguļoti arī Latvijas Pasta izdotajās pastmarkās. Ar speciālu pastmarku tika godināti arī Bermontiādes simtgades notikumi, kas noslēdza Latvijas valsts simtgades programmas varonības un valsts veidošanas gadu.

Divas īpašas pastmarkas Latvijas Pasts 2019.gadā radīja sadarbībā ar Latvijas vecāku organizāciju Mammamuntetiem.lv, godinot Mātes un Tēva dienas tradīcijas. Pagājušajā gadā Latvijas Pasts izdeva savas pastāvēšanas laikā otro neregulāras formas pastmarku Līgo vainags

2019.gada skaistākās pastmarkas konkursa ietvaros balsot iespējams par jebkuru pastmarku reizi diennaktī no viena datora. Izvēlies savu pastmarku un balso te

 

Par VAS Latvijas Pasts
Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 3500 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.


Sīkākai informācijai:
Gundega Vārpa | Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
E-pasts: pr@pasts.lv; gundega.varpa@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts | facebook.com/latvijas.pasts | instagram.com/latvijas_pasts