Latvijas Pasts izdod noslēdzošo pastmarku Baltijas dzintars sērijā Latvijas Dabas muzeja unikālie eksponāti

11.02.2020

Latvijas Pasts izdod noslēdzošo pastmarku Baltijas dzintars sērijā Latvijas Dabas muzeja unikālie eksponāti
Atzīmējot Latvijas Dabas muzeja 175.gadadienu, Latvijas Pasts izdevis noslēdzošo pastmarku sērijā Latvijas Dabas muzeja unikālie eksponāti, veltot to Baltijas dzintaram. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2020.gada 14.februārī Latvijas Dabas muzejā, Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā, no plkst.10 līdz 17. Turpat plkst.10.30 plānots arī pastmarkas prezentācijas pasākums ar Latvijas Pasta un Latvijas Dabas muzeja pārstāvju piedalīšanos.
 
Uz jaunās pastmarkas attēloti Latvijā atrasti Baltijas dzintara eksemplāri no Latvijas Dabas muzeja krājuma. Pastmarka izdota 300 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 2,69, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā no 21 līdz 100 gramu uz valstīm, kas atrodas 4.zonā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.
 
Dzintars ir sacietējuši fosilie sveķi, kas tiek augsti vērtēts tā zeltainās krāsas dēļ. Baltijas jūras iegulā atrodas pasaulē lielākais dzintara daudzums, veidojot aptuveni 80% no visā pasaulē sastopamā dzintara. Latvijas Dabas muzeja krājumā iekļauts vairāk nekā 600 dzintara vienību, un to skaits turpina augt, bet lielākais krājumā esošais Baltijas dzintars sver 1,7 kilogramus.
 
Šī ir sestā un beidzamā pastmarka sērijā Latvijas Dabas muzeja unikālie eksponāti. Pirmā pastmarka izdota 2015.gadā un veltīta muzeja paleontoloģiskā krājuma eksponātam – bruņuzivij, 2016.gadā to papildināja pastmarka Aberatīvie putni, 2017.gadā tika izdota pastmarka ar muzeja botānisko materiālu kolekcijas eksponātu Suņu roze, bet uz 2018.gada pastmarkas attēlots Latvijā sastopamais vērtīgais iezis – ģipsis. 2019.gada pastmarka tika veltīta retai vabolei – spīdīgajam praulgrauzim. Visas šajā sērijā izdotās pastmarkas iespējams aplūkot te.
 
Pastmarku un aploksni Baltijas dzintars iespējams aplūkot šeit
 
Nākamais filatēlijas izdevums plānots 27.martā.
 
 
 
Par VAS Latvijas Pasts
Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 3400 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.
 
 
 
Sīkākai informācijai:
Vineta Danielsone | Vecākā sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
E-pasts: pr@pasts.lv, vineta.danielsone@pasts.lv 
twitter.com/latvijas_pasts | facebook.com/latvijas.pasts | instagram.com/latvijas_pasts