Latvijas Pasts izdod Hildai Vīkai veltītu pastmarku bloku sērijā Izcilie latviešu mākslinieki

21.09.2022

Latvijas Pasts izdod Hildai Vīkai veltītu pastmarku bloku sērijā Izcilie latviešu mākslinieki

2022.gada 23.septembrī Latvijas Pasts plāno izdot septīto pastmarku bloku sērijā Izcilie latviešu mākslinieki – jaunais izdevums veltīts gleznotājai Hildai Vīkai (1897–1963). Tajā izmantoti mākslinieces darbu motīvi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un materiāli no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas. Divu pastmarku bloku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Filatēlijas izdevumu pirmās dienas zīmogošana paredzēta 23.septembrī pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.9 līdz 18. 

Atzīmējot H.Vīkas 125.jubileju 2022.gada 23.septembrī, Latvijas Pasts sērijā Izcilie latviešu mākslinieki izdod māksliniecei veltītu divu pastmarku bloku 10 000 eksemplāru tirāžā un īpašu aploksni 800 eksemplāros. Katras pastmarkas nominālvērtība ir 1,20 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere.

Pastmarku bloka un aploksnes vizuālajā noformējumā māksliniece izmantojusi  reprodukcijas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā esošajiem H.Vīkas darbiem Rudenī (20.gs. 30.gadi), Zem kastaņkoka (1928), Rīta stundā (1927), Rudens (20.gs. 30.gadi) un Dienvidos (20.gs. 30.gadi), kā arī materiālus no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas.

Hilda Vīka (Hildegarde Natālija Vīka-Eglīte) Latvijas mākslas vidē uzmirdzēja 20.gadsimta 20.–30.gados. Viņas daiļradē naivā dabiskumā sakausējas prāts un jūtīgums, dabas un iztēles radītie sižeti un tēli. Mākslinieces radošais mantojums ir plašs – filigrāni izstrādāti melnbalti zīmējumi un smalki, daudzkrāsaini akvareļi, īpatnēji stilizēti ainavu, portretu un pašportretu, kā arī aktu gleznojumi. Viņa rakstīja arī stāstus un romānus, kurus pati ilustrēja, ir vairāku dzejas un stāstu krājumu autore.

Pastmarku bloku un aploksni Hildai Vīkai – 125 iespējams aplūkot šeit.

Pastmarku sērija Izcilie latviešu mākslinieki tiek izdota kopš 2016.gada – šajā laikā emitēti sešiem dažādiem latviešu māksliniekiem veltīti pastmarku bloki: Janim Rozentālam (2016), Jānim Tīdemanim (2017), Ansim Cīrulim (2018), Johanam Valteram (2019), Gustavam Klucim (2020) un Jānim Pauļukam (2021). Visus filatēlijas izdevumus šajā sērijā var apskatīt te

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 7.oktobrī.

 

Par VAS Latvijas Pasts
Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 3000 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

 

Sīkākai informācijai:
Vineta Kļaviņa | Vecākā sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
E-pasts: pr@pasts.lv, vineta.klavina@pasts.lv 

Latvijas Pasta sociālo mediju profili:
Twitter; Facebook; Instagram; Linkedin