Latvijas Pasts izdod pastmarku latviešu izcilākās esejistes Zentas Mauriņas 125.jubilejā

26.10.2022

Latvijas Pasts izdod pastmarku latviešu izcilākās esejistes Zentas Mauriņas 125.jubilejā

Latvijas Pasts 2022.gada 28.oktobrī izdod pastmarku un aploksni, 125.jubilejā godinot Zentu Mauriņu (1897–1978), latviešu izcilo esejisti, filosofi, rakstnieci, un tulkotāju. Jauno pastmarku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 28.oktobrī pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.9 līdz 18. 

Jaunā pastmarka izdota 25 000 eksemplāru tirāžā, savukārt aploksne – 800 eksemplāros. Pastmarkas nominālvērtība ir 1,20 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. 

Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece autore Lilija Dinere, kas pastmarkas un aploksnes vizuālajā noformējumā izmantojusi Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas un Rakstniecības un mūzikas muzeja materiālus, kā arī L.Dineres gleznas Sapnis (1997) reprodukciju.

Z.Mauriņa bija izcila rakstniece, tulkotāja, latviešu literāri filosofiskās esejas žanra iedibinātāja un pilnveidotāja, kā arī Latvijas, Vācijas, Šveices, Itālijas klausītājus fascinējoša lektore. Viņas mūžs ir kļuvis par spožu apliecinājumu cilvēka gribas un gara varenumam, radošā spēka triumfam. Rakstniece pati vienmēr akcentējusi savas latviskās saknes, kaut nereti viņas darbu vēstījuma stils ar izteiktu subjektivitāti, neslēptu pretenciozitāti un kategorismu ļāvis piepulcēt Mauriņu arī garīgo tālumnieku lokam, reizē vairojot gan viņas kaislo pielūdzēju, gan ne mazāk kaislo noliedzēju skaitu.

Jauno pastmarku un aploksni Zenta Mauriņa – 125 iespējams aplūkot šeit.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 11.novembrī.

 

Par VAS Latvijas Pasts
Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 3000 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNSIpsos un Quotas starpniecību.

 

Sīkākai informācijai:
Vineta Kļaviņa | Vecākā sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
E-pasts: pr@pasts.lvvineta.klavina@pasts.lv 

Latvijas Pasta sociālo mediju profili:
TwitterFacebookInstagramLinkedin