Latvijas Pasts sērijā Izcilie latviešu mākslinieki velta pastmarku bloku gleznotājam Kārlim Padegam

16.08.2023

Latvijas Pasts sērijā Izcilie latviešu mākslinieki velta pastmarku bloku gleznotājam Kārlim Padegam
Latvijas Pasts 2023.gada 18.augustā izdod astoto pastmarku bloku sērijā Izcilie latviešu mākslinieki – jaunais izdevums veltīts gleznotājam un grafiķim Kārlim Padegam (1911–1940). Tajā izmantoti mākslinieka darbu motīvi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un materiāli no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas. Jauno divu pastmarku bloku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Filatēlijas izdevumu pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2023.gada 18.augustā Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43, Rīgā, no plkst.9 līdz 18.
 
Izceļot vienu no ekstravagantākajām personībām Latvijas mākslā, vienīgo latviešu mākslas modernistu 1930.gados – Kārli Padegu, Latvijas Pasts sērijā Izcilie latviešu mākslinieki izdod māksliniekam veltītu divu pastmarku bloku 9000 eksemplāru tirāžā un īpašu aploksni 500 eksemplāros. Katras pastmarkas nominālvērtība ir € 1,65, un tā paredzēta sūtījumu apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere.
 
Pastmarku bloka un aploksnes vizuālajā noformējumā māksliniece izmantojusi gleznu reprodukcijas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā esošajiem K.Padega darbiem – Pašportrets (1932), Vecais Bonvivāns (ap 1937-1939), Madonna ar balto puķi (1933), Sapņu zīmētāja nāve (1939), Sarkanie smiekli (1931) un grafiku Pie molberta (1929) –, kā arī materiālus no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas.
 
K.Padegs ir spilgta personība 20.gadsimta 20.-30.gadu Latvijas mākslā, kurš ar saviem mākslas darbiem spēja šokēt un izaicināt tā laika sabiedrību. K.Padega darbiem raksturīga smalka, trāpīga un daudzveidīga forma, asprātīga kompozīcija, kā arī dziļi personīga izteiksme – no asi provokatīvas līdz gaistoši izsmalcinātai. Autora mākslas darbos ietvertas reālas dzīves, nepiepildītu sapņu, pasaules un sabiedrības pretrunu izjūtas. Dzīves nogalē K.Padegs savās izpausmēs pievērsās eksotisku, tālu zemju motīviem, stiprinot viņa dzīves laikā izkopto eleganta dendija tēlu, kas būtiski atšķīrās no mākslinieka reālās dzīves apstākļiem.
 
Pastmarku sērija Izcilie latviešu mākslinieki tiek izdota kopš 2016.gada – šajā laikā emitēti astoņi dažādiem latviešu māksliniekiem veltīti pastmarku bloki: Janim Rozentālam (2016), Jānim Tīdemanim (2017), Ansim Cīrulim (2018), Johanam Valteram (2019), Gustavam Klucim (2020), Jānim Pauļukam (2021) un Hildai Vīkai (2022). Visus filatēlijas izdevumus šajā sērijā var apskatīt te
 
Pastmarku bloku un aploksni Izcilie latviešu mākslinieki – Kārlis Padegs iespējams aplūkot šeit.
 
Nākamais filatēlijas izdevums plānots 2.septembrī.
 
 
Par VAS Latvijas Pasts
Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 3200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.
 
 
Sīkākai informācijai:
Vineta Anna Sarkane | Vecākā sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
E-pasts: pr@pasts.lv, vineta_anna.sarkane@pasts.lv 
 
Latvijas Pasta sociālo mediju profili:
Twitter; Facebook; Instagram; Linkedin