Latvijas Pasts veltīs pastmarku Pasaules Pasta savienības 150. gadadienai

08.10.2024

Latvijas Pasts veltīs pastmarku Pasaules Pasta savienības 150. gadadienai

9. oktobrī, kad tiek atzīmēta Pasaules pasta diena, 150. gadadiena aprit vienai no senākajām organizācijām – Pasaules pasta savienībai. Latvijas Pasts šim notikumam par godu izdos īpašu pastmarku un aploksni.

Pasaules pasta savienība (Universal Postal Union) dibināta 1874. gada 9. oktobrī Bernē, Šveicē, un tā ir otra senākā starptautiskā organizācija pasaulē, kas apvieno 192 dalībvalstis. Šogad dalībvalstis atzīmē tās 150. gadadienu, un tai par godu arī Latvijas Pasts izdos īpašu pastmarku un aploksni.

Jaunā pastmarka būs pieejama 10 000 eksemplāru tirāžā, savukārt aploksne – 500 eksemplāros. Pastmarkas nominālvērtība ir 2,08 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramiem 14. valstu grupā.

Pastmarku un aploksni sākotnēji varēs iegādāties Elizabetes ielas pasta nodaļā, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 9. oktobrī  Elizabetes ielas pasta nodaļā, Elizabetes ielā 41/43, Rīgā, no plkst. 9.00 līdz 18.00.

Pasta nozares svētkus tradicionāli atzīmē, lai veidotu izpratni par pasta lomu cilvēku un uzņēmumu ikdienas dzīvē. Savukārt globālā Pasaules pasta dienas tēma šogad ir “150 gadi, veicinot saziņu un iedrošinot cilvēkus visā pasaulē". Pasta nozare ir unikāla, jo tā spēj sniegt pakalpojumus ikvienam un jebkur, pat vistālākajā pasaules malā, un tajā strādā ap 5,3 miljoni darbinieku

Latvija pēc valsts atzīšanas de iure Pasaules pasta savienībā uzņemta 1921. gada 1. oktobrī, un pēc valstiskās neatkarības atgūšanas mūsu valsts dalība tajā atjaunota 1992. gada 17. jūnijā.  Nākamais Latvijas Pasta filatēlijas izdevums plānots 30. oktobrī.

Latvijas Pasta izdotie filatēlijas darbi ir augsti vērtēti gan klientu, gan filatēlijas kolekcionāru un ekspertu lokā. Filatēlijas materiālu kolekcionāru starptautiskās apvienības Latvijas Pasta izdotās pastmarkas novērtējušas par līdzvērtīgām lielāko pasaules valstu izdotajiem filatēlijas izdevumiem, un tās regulāri tiek iekļautas gan pasaulē atpazīstamos filatēlijas izdevumu katalogos, gan prestižu kolekcionāru kolekcijās.

 

Par VAS Latvijas Pasts  

Latvijas Pasts ir valsts kapitāla sabiedrība, un tās darbības virzieni ietver pasta, loģistikas un finanšu pakalpojumus. Uzņēmums specializējas iekšzemes un starptautiskās piegādēs, sākot ar e-komercijas un paku sūtījumiem līdz presei, vēstuļu korespondencei un personalizētiem loģistikas risinājumiem. Latvijas Pasts, izmantojot uzticamus gaisa, ūdens un sauszemes tranzīta savienojumus, sniedz pakalpojumus gan privātpersonām, gan biznesa klientiem. Nacionālā pasta operatora komandu veido ap 2200 darbinieku.

Latvijas Pasts rūpējas par klientu pieredz vairāk nekā 155 pasta nodaļās.  Uzņēmums pastāvīgi ievieš inovācijas un mūsdienīgas tehnoloģijas, attīstot valstī lielāko pakomātu pārklājumu 500 vietās. Latvijas Pasta vīzija – kļūt par pirmo izvēli ikkatra Latvijas iedzīvotāja sūtījumiem.

 

Papildu informācijai:

Inita Fedko | Komunikācijas un filatēlijas daļas komunikācijas speciāliste
Mob.: +371 26663732
E-pasts: pr@pasts.lv, inita.fedko@pasts.lv

 

Latvijas Pasta sociālo mediju profili:

Twitter; Facebook; Instagram; Linkedin