2022.gada 4.aprīlī stājas spēkā SPRK apstiprinātie Latvijas Pasta ierakstītu un apdrošinātu pārrobežu pasta paku tarifi

2022.gada 4.aprīlī stājas spēkā SPRK apstiprinātie Latvijas Pasta ierakstītu un apdrošinātu pārrobežu pasta paku tarifi

No pirmdienas, 2022.gada 4.aprīļa, stājas spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie Latvijas Pasta ierakstītu un apdrošinātu pārrobežu pasta paku sūtīšanas precizētie tarifi. Lai gan daļa tarifu arī pēc pārrobežu pasta paku tarifu principu precizēšanas būs augstāki nekā līdz šā gada 1.janvārim, teju piektdaļai – 19% – sūtījumu tarifu, tāpat kā līdz šim, paredzēts samazinājums. 

SPRK 2022.gada martā apstiprināja Latvijas Pasta precizētos tarifus ierakstītu un apdrošinātu pārrobežu pasta paku sūtījumiem, un izmaiņas stājas spēkā 4.aprīlī. Pamatā sūtījumi ar lielāku svaru ir kļuvuši lētāki, bet vieglāki sūtījumi, kuru piegāde galarezultātā izmaksā vairāk, – dārgāki. Spēkā esošo tarifu izmaiņas veiktas divām tarifu pozīcijām – pārrobežu ierakstītām un apdrošinātām pasta pakām. Tarifi ierakstītu un apdrošinātu pārrobežu pasta paku sūtījumiem no 4.aprīļa mainīsies amplitūdā no 1,81 līdz 16,97 eiro, salīdzinot ar līdz 4.aprīlim spēkā esošajiem tarifiem, un būs atkarīgi no katras konkrētās valstu grupas, uz kuru sūtījums tiek adresēts.

Par katru nākamo kilogramu cenas pieaugums būs nemainīgs atbilstoši katrai valstu grupai, tas attiecas arī uz apdrošinātajiem sūtījumiem. Piemēram, pirmajā valstu grupā ierakstītu pārrobežu pasta paku jaunais tarifs noteikts 12,43 eiro par sūtījumu svarā līdz vienam kilogramam, bet apdrošinātām pārrobežu pasta pakām 12,81 eiro par sūtījumu svarā līdz vienam kilogramam. Attiecīgi par katru nākamo kilogramu tarifs šajā grupā būs nemainīgs – 1,81 eiro – neatkarīgi no tā, vai šī pasta paka ir apdrošināta vai nav. Proti, šajā grupā ierakstītiem pārrobežu pasta paku sūtījumiem līdz diviem kilogramiem tarifs būs 14,24 eiro, bet apdrošinātam sūtījumam – 14,62 eiro.

Lai uzzinātu, cik precīzi izmaksā sūtījumi, to iespējams aprēķināt, izmantojot Latvijas Pasta tarifu kalkulatoru – attiecīgās izmaiņas pārrobežu pasta paku sūtīšanas tarifos tajā būs pieejamas no 4.aprīļa: https://www.pasts.lv/lv/kategorija/pakalpojumu_kalkulators.

Plašāk ar jaunajiem Latvijas Pasta ierakstītu un apdrošinātu pārrobežu pasta paku sūtījumu tarifiem iespējams iepazīties SPRK tīmekļvietnē publicētajā lēmumā. Jauno tarifu apkopojums un būtiskākās izmaiņas aplūkojamas te.

Latvijas Pasts tarifu projektu SPRK iesniedza 2022.gada 28.janvārī. Izvērtējot tarifu projektu un to veidojošo izmaksu pamatojumu, SPRK secināja, ka tarifu projekts ir pamatots un aprēķināts tādā apmērā, lai lietotāju izdarītie maksājumi segtu Latvijas Pasta ekonomiski pamatotas universālā pasta pakalpojuma (UPP) izmaksas un nodrošinātu tā rentabilitāti.

UPP ir minimālais noteiktas kvalitātes pasta pakalpojumu kopums, kas pieejams visiem lietotājiem visā Latvijas teritorijā par vienotu tarifu neatkarīgi no to ģeogrāfiskās atrašanās vietas. UPP sniedzējam ir pienākums nodrošināt iekšzemes un pārrobežu vēstuļu korespondences un pasta paku sūtījumus, kā arī abonēto preses izdevumu savākšanu, šķirošanu, pārvadāšanu un piegādi.

 


Par VAS Latvijas Pasts
Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 3000 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.


Sīkākai informācijai:
Gundega Vārpa | Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
E-pasts: pr@pasts.lv; gundega.varpa@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts | facebook.com/latvijas.pasts | instagram.com/latvijas_pasts